På måndagen hölls den fjärde och sista rättegångsdagen i det så kallade LSS-mordet som inträffade den 20 februari i år. En man i 25-årsåldern har stått åtalad för mord, mordförsök samt hot mot en anställd på boendet.

”Oerhörd brutalitet”

Kammaråklagare Heléne Thomasson pläderade för att mannen ska dömas till livstids fängelse för de tre brotten samt utvisning. Hon säger att det framgår av utredningen att mannen lider av en psykisk störning.

– Det finns mycket försvårande omständigheter med hänsyn till våldet. Den oerhörda brutaliteten och hänsynslösheten, vi kallar det besinningslöst våld under ett relativt utdraget händelseförlopp, säger Heléne Thomasson.

– Flickorna har förstått vad som är på väg att hända. De har sökt skydd och är försvarslösa. Det finns en hel del avvärjningsskador och han har orsakat oerhört lidande och dödsångest. Det har skett i hemmet där man ska känna sig trygg. Dessutom på ett stödboende som vi menar att han var medveten om. Vi lämnar de fakta som vi fått fram och nu är det upp till rätten att pröva detta.

Yrkade på vård

Mannens försvarsadvokat Uno Karlsson yrkade däremot att mannen ska dömas till vård.

– Min uppfattning är att han ska dömas till rättspsykiatrisk vård med tanke på innehållet i den utredning som gjorts, säger Uno Karlsson.

Att kammaråklagaren ändå väljer att yrka på livstidsfängelse, trots att det står klart att han lider av en allvarlig psykisk störning, förklarar Karlsson så här:

Annons

– Det finns bestämmelser att om det finns synnerliga skäl, så kan man dömas till fängelse även om man har en psykisk störning. Men jag anser att han ska ha vård.

Mannen bestrider brottet mordförsök på den äldre systern och menar att det istället handlar om grov misshandel.

– Han förnekar att han hade för avsikt att döda henne, säger Uno Karlsson.

Vittnade om skador

Måndagen inleddes med att en sakkunnig ST-läkare vittnade om skador som den mördade kvinnan hade, men även systern och den åtalade. När det gäller storasystern så fick hon en knivskada på en av de större artärerna som kunde inneburit att hon dött.

– Om hon inte fått vård så kunde hon ha förblött. Det handlar om mellan två och 20 minuter.

Systern överlevde och ordförande i rätten, Erik Handmark, undrade hur det kom sig att hon klarade sig. Det kunde läkaren inte svara på.

– Det kan bero på många saker, det är inte fastställt. Det beror på hur kroppen kämpar mot skadorna.

Kvinnan som dog hade över 130 sårskador på kroppen och det var dem som först riktades mot bålen som orsakade döden, enligt läkaren.

Kvinnan hade också avvärjningsskador på armar och händer och några av dem ska ha uppstått när hon försökt ta kniven från mannen. Det fanns 96 skärskador på nacke, rygg och säte och då var hon försvarslös, kanske redan död.

Dom faller måndagen den 18 juni.

Relaterat: Knivhot på tidigare arbetsplats togs upp: "Då sade han upp sig på stående fot"
Relaterat: Misstänkta mördaren: ”Jag förvandlades till ett vilddjur”
Relaterat: Systern till den döda kvinnan berättar: "Jag hör hur han hugger"