Vilhelm Mobergs romansvit om "Utvandrarna", där huvudpersonerna Karl-Oskar och Kristina lämnar sitt hem i Småland för att emigrera till Amerika, räknas som ett av de största verken inom svensk litteraturhistoria.

Fakta: Utvandrarna

Vilhelm Moberg (1898-1973) föddes i Algutsboda socken i nuvarande Emmaboda kommun. 1927 debut..

Fakta: Utvandrarna

Vilhelm Moberg (1898-1973) föddes i Algutsboda socken i nuvarande Emmaboda kommun. 1927 debuterade Vilhelm Moberg som författare med romanen "Raskens" som blev en stor succé.

Boken om "Utvandrarna" publicerades 1949 och de efterföljande böckerna i romansviten, "Invandrarna" (1952), "Nybyggarna" (1956) och "Sista brevet till Sverige" (1959) gjorde att Moberg tog plats som en av de största inom den svenska litteraturen för sin skildring av den stora emigrationen från Sverige till USA på 1800-talet.

1971 gjorde Jan Troell film av "Utvandrarna" med Max von Sydow och Liv Ullman i huvudrollerna som Karl-Oskar och Kristina.

"Utvandrarna" har även tagit plats i många andra populärkulturella sammanhang som exempelvis den hyllade musikalen "Kristina från Duvemåla" av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Annons

1971 gjorde regissören Jan Troell film av "Utvandrarna" där Max von Sydow och Liv Ullman spelade huvudrollerna.

Nu ska en ny filmatisering av romanen göras. Filmen väntas ha premiär 2018 och ska produceras av SF Studios och regissören Daniel Espinosa, som tidigare gjort filmerna "Snabba Cash".

På SF:s Studios Facebook-sida efterlyser de nu äkta smålänningar för roller i filmen. Personer som söks ska vara både barn och vuxna, kvinnor och män, i alla åldrar och det behöver inte ha betydelse att ha någon tidigare erfarenhet som skådespelare – det viktigaste är att ha en riktigt bred småländsk dialekt. Den som vill söka en roll i "Utvandrarna" uppmanas att spela in en video på ungefär en minut och berätta om sig själv på bästa småländska dialekt.

För två år sedan tillkännagav SF Studios att en ny film om "Utvandrarna" skulle spelas in. Sedan dess har filmteamet bland annat gjort research på Utvandrarnas Hus i Växjö, skriver SVT Nyheter Småland.