Aktiestinsen gladdes åt firandet av sin 101-årsdag för en kort tid sedan.

Då samlade han släkt och nära vänner till ett födelsedagskalas på hotell Högland. Där blev det flera tal innan alla stämde upp till "ja må han leva".

Även om närminnet inte var det bästa mot slutet gladdes han åt att se så många nära och kära samlade ännu en gång.

Dagen efter firandet på hotellet var det även kalas på äldreboendet, där Aktiestinsen bjöd alla boende och personalen på tårta.

Tre aktier först

Det stora firandet var förstås på 100-årsdagen i fjol, då närmare 170 gäster fanns på plats för att fira Lennart Israelsson, känd i hela landet som Aktiestinsen.

Lennart som började med tre ynka aktier lyckades genom träget sparande i aktier bygga upp en förmögenhet, som var värd över 150 miljoner kronor som mest.

Annons

Han var en generös och varmhjärtad person, som gladdes åt att få dela med sig av förmögenheten till välgörande ändamål.

— Vad ska jag med så mycket pengar till? Äter jag för mycket blir jag fet, dricker jag får jag ont i huvvet, reser jag bort längtar jag hem lika fort" sade Aktiestinsen ofta.

Stora donationer

Under årens lopp har Aktiestinsen fördelat donationer på många miljoner kronor. Aktiestinsen har också stöttat föreningar och enskilda behjärtansvärda projekt.

Intresse för aktier grundlades redan i unga år och fortsatte under hans tid som anställd vid SJ.

Jag hade så gott om tid som anställd vid SJ skojade han ofta om och menade på att det fanns tid över på jobbet till att läsa tidningarnas börssidor och studera aktiekurserna.

Motionerade ofta

Han hade en ofta uttalad strategi för sina aktier:

— Det är att köpa lågt värderade aktier och sedan inte sälja dem.

Enligt Israelsson var god kosthållning och mycket motion receptet för de som vill bli gamla.

— Jag har varken druckit starkvaror eller rökt en endaste cigarett i mina dar, sade Aktiestinsen, som däremot såg till att vara en flitig motionär.