Frågan är bara vad som finns kvar när de stora varuhuskedjorna drar sig tillbaka? Åhléns, som är en stor besöksdragare även för den övriga handeln, har redan övergivit flera av våra huvudorter i länet, och nu närmast har företaget även deklarerat att man planerar att lämna Värnamo.

Politikerna står ibland handfallna trots att de sitter på ett av de absolut viktigaste verktygen nämligen planmonopolet. Det vill säga makten att avgöra att en affärslokal ska få uppföras här men inte där.

Annons

Det kan tyckas som en petitess i sammanhanget. Men i verkligheten påverkar varje sådant politiskt beslut våra möjligheter att bedriva en effektiv handel i flera hundra år framöver. Därför gäller det att tänka till.

Med största sannolikhet kommer detta verktyg att bli otroligt viktigt i framtiden. Inte minst för att motverka växthuseffekten. För i en verklighet där vi inte längre kan ta bilen måste vi bygga ett samhälle som bygger på samma principer. Det innebär, enligt vissa experter, färre köpcentrum utanför städerna och fler gallerior inne i centrumkärnorna.

En aktiv planpolitik hade kanske inte räddat Åhléns, och än mindre McDonald's och Stadium som nu överger centrumkärnan i Jönköping. De två sistnämnda brottas egentligen med helt andra problem.

Säkert kan det också finnas många åsikter kring om det är bäst att koncentrera handeln eller smeta ut den över större områden. Men i teorin föder handel alltid ännu mer handel om det innebär att vi får möjlighet att gå förbi andra butiker på vägen.