Vecka 37, i mitten på september, anordnas Vetlandas Regnbågsvecka. En vecka som enligt kultur- och fritidschefen Stewe Jonsson är en hel vecka för att lyfta olika frågor runt omkring hbtq (homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner).

— Det är mycket fokus på folkbildning och avslutas med en manifestation, en glädjeyra.

Aktivitetsfylld vecka

Under Regnbågsveckan menar Jonsson att man arbetar med flera olika delar. Den första delen lyfter främst regnbågens färger.

— Kommunen gör planteringar i regnbågens färger och det flaggas här var.

Annons

En fototävling med bästa regnbågsbilden hålls och den bästa stickade regnbågsmössan kommer att utses. Den andra delen består i de offentliga arrangemang som anordnas. Barnteater om olika familjekonstellationer, utställningar som ”Vem är hen?” och ”Stämplad”, författarföreläsning och föreläsning om hur det är att komma ut inom idrotten. Svenska kyrkan har en gudstjänst med regnbågstema och under en av veckans dagar har stadshuset drop-in-vigsel.

— På lördagen har vi en picknick i Apoteksparken som Qulturfolket och Tillsammans Vetlanda kommer stå värd för och därifrån går vi till Bibliotekstorget och på scenen blir det uppträdanden och tal. En manifestation, en glädjerik tillställning med sång och musik. Jag hoppas många ställer upp i manifestationen så vi fyller gatorna med Vetlandabor som visar att det är viktigt med allas lika värde.

Välkomnar mångfald

En tredje del i veckans arbete är det interna arbetet inom verksamheten. Där kommer kommunens HR-avdelning gå ut med ett program som kan användas för att vidare kunna prata om hbtq-frågorna. Sedan hoppas Jonsson på fler inslag under veckan, som blir på föreningarnas initiativ.

— Om de gör det själva eller för alla. Oftast diskuteras värdegrunder hos föreningar hela tiden men denna vecka kan det bli lite extra fokus på hbtq. Vi har ett grundprogram men hoppas att föreningar går in med några ytterligare inslag.

— Detta är en styrka för oss som kommun att visa mångfald. Mångfald innebär en rad olika saker men hbtq är en del i det och att visa att alla är välkomna. Den här veckan blir det främst att lyfta frågor och ge kunskap för att vi ska kunna stärka de hbtq-personer som finns i Vetlanda, stärka deras självkänsla, att de vågar visa sin rätta identitet och underlätta för dem att vara i Vetlanda. Inte i Vetlanda och inte någonstans är det helt enkelt att komma ut och vara något annat än hetero, något annat än normen.

LÄS MER: Kommunstyrelsen ställer sig bakom regnbågsvecka

LÄS MER: Trots kritik - Regnbågsveckan blir av

LÄS MER: Krönika: Nej till kommunal regnbåge