— Det kommer bli väldigt spännande. Jag anser att Europa är den mest spännande kontinenten just nu, säger Chistoffer Wendick som till hösten flyttar till Bryssel med sin familj.

— Det kommer ligga mycket bevakning på Brexit, men också valet till Europaparlamentet om två år. Det ska bli spännande att se om vi nått "the populist peak" eller om högerpopulismen kommer öka.

Naturen överraskade

När han var 13 år kom han till Aneby från Malmö. För Christoffer Wendick var det lite av en positiv chock att komma från storstaden till det mindre samhället. Han bodde med sin familj i närheten av idrottsplatsen.

— Det jag minns var så härligt med Aneby var att det var så nära till naturen. Man kunde vara ute i skogen på ett par minuter.

En plugghäst på Furulid

Annons

Christoffer Wendick berättar att han tränade mycket innebandy och var aktiv inom kyrkan. Han gick högstadiet på Furulidsskolan och tyckte om att plugga.

— Det var otroligt bra lärare där. Jag valde franska som extraspråk och hade en fantastisk fransklärare som tog med hela klassen till Frankrike en vecka. Där fick vi lära oss använda språket. Utan det kanske jag inte skulle jobba med detta. Nu talar jag både franska och tyska.

Rockmusiken ledde till politik

Hans bana som journalist började med musiken då han ville bli rockskribent. Efter att ha frilansat för Jönköpings-Posten och jobbat för Smålands-Tidningen i Sävsjö och Eksjö fick han efter ett tag praktik på SVT. Där har han varit kvar sedan 2000.

— Efter ett tag insåg jag att jag var mycket mer nyfiken på politik än kultur, men man kan säga att rockmusiken drog in mig i yrket.

Trygghet

Christoffer Wendicks fru kommer från Aneby och familjen besöker gärna orten när de kan för att besöka släkt och vänner.

— Allt var så väldigt enkelt i Aneby. Om man behövde replokal så fanns det och ville man spela tennis var det bara att gå bort till tennisbanan. Det fanns många eldsjälar som gjorde det möjligt, berättar Chistoffer Wendick och menar att Aneby var tryggt att växa upp i.

— Det var tryggt att vara ute sent på kvällen när man var i den åldern, jämfört med en storstad. Under tonåren är man ju väldigt formbar och jag tror att Aneby har fastnat lite i mig.