Den som erbjuds köpa en Albin Amelin-signerad tavla med blomstermotiv bör studera den både en och två gånger innan köpet går igenom.

Risken är stor att det rör sig om en förfalskning, snarare än en dyrgrip.

Särskilt vanligt har förfalskningar av Amelins blomstermotiv varit, vilket även Jönköpingssamlingen vittnar om.

Annons

En förfalskare som var aktiv på 1970-talet har erkänt att han har varit inblandad i omkring 500 Amelin-förfalskningar med just sådana motiv.

Peter Lloyd, Sveriges ende utredare av förfalskad konst, har berättat att bara omkring 50 av dessa har hittats. Enkel matematik ger att det förmodligen hänger hundratals förfalskade Amelin-målningar runtom i landet fortfarande. Men istället för att vara värda 100 000 kronor styck handlar det reella värdet på sin höjd om hundralappar.

Albin Amelin är känd för sin nästan brutalt kraftfulla stil. Färgerna är mustiga, färglagren tjocka och konturerna är ofta grova, vilket tillsammans skapar en egensinnig expressionistisk stil.

De tre Amelin-signerade tavlorna i Jönköpingssamlingen är samtliga oäkta förfalskningar, vilket betyder att signaturerna på tavlorna har fogats dit i långt efter att tavlan i övrigt målades.

Det gick inte att fastställa vem som hade gjort tavlan, men konstexperten Carlo Derkert bedömde att ”en skicklig amatör” hade gjort den.