Den misstänkta trion åtalades för grovt bedrägeri i Linköpings tingsrätt i onsdags. Tillsammans och i samförstånd ska de två männen och kvinnan ha lämnat vilseledande uppgifter som fått kvinnan att vilja hjälpa dem.

Parterna ska i första skedet ha kommit i kontakt med varandra via en lägenhetsannons.

– Den äldre damen, 77 år gammal, har fått kontakt med de misstänkta. Med osanna uppgifter om familjesituationen och olyckor har de sedan fått kvinnan att vilja hjälpa dem på annat sätt än med bostad, säger Jan Millmark, kriminalinspektör vid polisens Bedrägeriavdelning i Linköping.

– Det rör sig om stora belopp, sammanlagt 2 874 100 kronor, som förts över från kvinnan vid 38 olika tillfällen, fortsätter han.

”Fanns inte i hennes värld”

Men uppgifterna som lämnades till kvinnan om anledningen till att de behövde lånen och överföringarna samt om sin vilja och förmåga att återbetala pengarna har, enligt åklagaren som väckt åtalet, varit lögner.

– Kvinnan har berättat att hon alltid har hjälpt människor, men att hon aldrig har blivit lurad förut. Det fanns inte i hennes värld att någon skulle vilja lura henne så här, säger kriminalinspektör Jan Millmark.

Den misstänkta trions kontakter med kvinnan har skett via telefon.

Systematiskt agerande

Totalt handlar det alltså om drygt 2,8 miljoner kronor som ska ha förts över från kvinnans konto. Pengar som hon sedan inte fått tillbaka.

Annons

I andra hand, om tingsrätten inte dömer trion för grovt bedrägeri, yrkar åklagaren att två av de inblandade ska dömas för grovt penningtvättsbrott alternativt grovt häleri.

De två personerna från Boxholm ska, enligt åtalet, ha upplåtit sina bankkonton för brottslig verksamhet och mottagit de drygt 2,8 miljoner kronorna på sina konton. De har därefter gjort automatuttag och omsatt merparten av pengarna genom olika transaktioner och affärer. Åtgärderna har, enligt åklagaren, syftat till att dölja att pengarna härrör från brott eller för att främja möjligheten för någon att tillgodogöra sig medlen.

Alternativt handlar det om grovt häleri för de båda Boxholmsborna, enligt åklagaren. Detta genom att de under en tid berett sig otillbörlig vinning av annans brottsliga förvärv. Enligt åtalet ska brottet, oavsett vilken rubriceringen blir, bedömas som grovt eftersom det avsett betydande värden och skett systematiskt.

Alla nekar till brott

Brotten ska, enligt åtalet, ha begåtts mellan den 14 mars och den 12 maj i år. Rättegången mot de misstänkta personerna kommer att hållas i Linköpings tingsrätt i mitten av juli.

– Samtliga nekar till brott. I viss mån skyller några av de på varandra, berättar kriminalinspektör Jan Millmark.

– Men alla inblandade tonar ner kvinnans roll i det här, fortsätter han.

Med hjälp av lögner lyckades trion, enligt polisen och åklagarens teori, att komma över kvinnans pengar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Merparten av pengarna är slut

Merparten av de 2,8 miljoner kronorna som kvinnan blivit lurad på ska ha använts upp av de misstänkta gärningsmännen, enligt polisen. Men enligt Millmark har en del av kvinnans pengar säkrats.

– Det har säkrats 700 000 kronor på bankkonton och dessutom ett antal bilar. När det gäller bilarna är ägarförhållandena lite oklart på tre, fyra stycken så där vet vi inte någon exakt summa än, säger Millmark.

– Om kvinnan får pengarna beror på domstolens beslut, fortsätter han.

De misstänkta personerna är födda på 1980- och 1990-talet. Kvinnan som ska ha blivit lurad är inte bosatt i varken Jönköpings län eller i Östergötland utan på en annan plats i Sverige.