Den här artikelserien handlar om hot och trakasserier mot förtroendevalda och det är inte så konstigt att vi lyfter fram historier från de som varit utsatta. Men det är viktigt att komma ihåg att de som inte blivit påhoppade, som kan ägna sig åt sin politiska gärning utan att behöva hantera massa skit, också finns. I vår undersökning svarar lite drygt hälften att de inte blivit utsatta för något den senaste mandatperioden.

En av dem är Vetlandapolitikern Carina Bardh som bland annat sitter med i kommunstyrelsen och är lokal gruppledare för sitt parti Moderaterna.

— Under mina 26 år i politiken har jag inte upplevt att jag varit utsatt. Jag tror lite att det har att göra med hur man är som människa. Visst har det funnits frustration och det är många som ringer. Men ofta vill de bara att man ska lyssna och när man lägger på luren har man fått förståelse.

Måste förklara

Bardh tror att mycket handlar om bemötande.

— Som aktiv politiker tror jag att man är ganska stark och envis, man vet att man inte kan tillfredsställa alla. Då gäller det att bemöta, förklara och vara ärlig. Man kan inte gå ut och lova allt till alla för då kan det bli aggressivitet i nästa fas.

Hon är aktiv på Twitter men tycker att samtalsklimatet hon upplevt där är okej. Att politiker skulle ha en högre tröskel för vad de kan tänka sig att stå ut med, håller hon bara med om delvis.

— När jag engagerar mig politiskt vet jag att jag får både vänner och fiender. Men jag får inte bli hotad, där går gränsen för mig.

Ofta diskussioner

Carina Bardh får medhåll från Ydre där Sven-Inge Karlsson (C) är kommunstyrelsens ordförande.

Annons

— Diskuterar gör man ju med folk, men jag har aldrig känt att de varit ute efter mig. Det finns ingen politiker i Ydre som varit utsatt, vad jag har hört, säger han.

— En enda gång har jag fått ett hotfullt mejl. Det var för några år sen och rörde en fråga som kom upp i Itsam, vårt bolag för it-verksamhet. Men det var från en person långt bort i världen så jag fattar inte hur det kom sig egentligen.

Blir sporrad

Diana Laitinen Carlsson (S) är kommunstyrelsens andra vice ordförande i Eksjö kommun. Hon saknar ett tredje perspektiv på frågan.

— Jag förknippar inte alla påhopp med något negativt. För mig kan det nog ibland handla om att det sporrar mig mer. Det finns människor som tror att de kan skrämmas till tystnad, jag vill inte låta dem vinna, säger hon.

Laitinen Carlsson menar att man som politiker är mentalt förberedd på att man kan bli utsatt.

— Jag har ju fått en del mer eller mindre trevliga mejl, men inte några som jag upplevt som hotfulla eller trakasserier.

Stöttar och peppar

Det mest allvarliga hon varit utsatt för var när hon och resten av kommunstyrelsen blev uthängda på en nazistisk sida på nätet förra sommaren i samband med att två små tvillingflickor från Eksjö kommun hittats döda.

— Vi blev uthängda med namn och bild, man tyckte att det var vårt fel och att vi borde få fängelse. Det var inga allvarliga grejer, även om det var lite obehagligt.

— Jag har andra politikervänner i Sverige som varit illa utsatta och där försöker jag stötta och peppa. Så jag vet att det finns ett nätverk att vända mig till om det skulle bli aktuellt. Det finns en tydlig plan i partiet och även på min arbetsplats.