UNDER EN presskonferens på onsdagen meddelade Alliansens partiledare Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) att de kommer att väcka en misstroendeförklaring mot inrikesminister Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Anna Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Bakgrunden till misstroendeförklaringen är det totala informationshaveriet från regeringens sida i samband med Transporstyrelsens skandal där känslig information från myndigheten har hamnat i utlandet utan att någon säkerhetskontroll har gjorts.

YGEMAN, Johansson och Hultqvist har, tillsammans med statsminister Stefan Löfven, hanterat situationen med Transportstyrelsens IT-läcka på ett sällsynt oansvarigt sätt:

- Inrikesminister Anders Ygeman, som får veta om haveriet i januari 2016, säger inget till statsminister Stefan Löfven. Den sistnämnde får reda på det ett år senare.

- Försvarsminister Peter Hultqvist, som får informationen ungefär samtidigt som Ygeman, säger inte heller något till Löfven.

- När Anna Johansson och Stefan Löfven äntligen får reda på skandalen i januari 2017 säger de inget till utrikesnämnden, vilket bör göras i en sådan situation.

MINISTRARNA, inklusive statsministern, har dessutom varit experter på att skylla ifrån sig. Anna Johansson skyllde sin informationsbrist på statssekreteraren Erik Bromander.

Stefan Löfven skyller bristen på kommunikation mellan Ygeman, Hultqvist och honom på "traditionell förvaltningskultur", det vill säga, att statsråden inte ska behöva informera honom om sådant som inte tillhör deras område.

Annons

Anders Ygeman däremot har sagt att han inte nämnde något för statsministern eftersom det inte är något som man kan "ta på en fikarast", vilket får det att låta som om regeringen är på en konstant fikarast och aldrig har tid för annat, så som viktiga möten.

Det hela har varit som en dålig komedifilm där huvudkaraktärerna hela tiden går om varandra och komplicerar situationen ytterligare.

Eller nej, jag rättar mig, det hela har varit som en stumfilm.

MEN NU HAR i alla fall Alliansen valt att tala högt till det svenska folket och för en gång skull varit tydliga med var den står.

Att låta ministrarnas övertramp passera hade inte varit ett alternativ. Det har trots allt handlat om rikets säkerhet, vilket inte är en liten sak.

Sverigedemokraterna har sedan tidigare också uppgett att de är för ett misstroendevotum.

Med SD som stöd finns det en majoritet av riksdagsledamöter som kommer att rösta för att ministrarna ska lämna regeringen.

STEFAN LÖFVEN har hållit ut fram tills sista minut. Han har gjort allt för att behålla sina statsråd.

Under tisdagen rapporterade Expressen att Stefan Löfvens "nästa steg" - i det fall då Alliansen väcker ett misstroendevotum mot alla tre ministrar, vilket den nu har gjort - kan vara att utlysa extraval.

Enligt SVT Nyheter finns det dock en annan strategi som diskuteras och det är att hela regeringen avgår utan att utlysa extraval så att talmannen tvingas kolla på vilka regeringsalternativ som finns, vilket kan missgynna Alliansen.

Beskedet om hur regeringen tänker göra kommer på torsdag. Allt ligger i Löfvens händer nu.