Vid fyra tillfällen sedan mitten av augusti har en allmänläkare, verksam på en vårdcentral på Höglandet, skrivit ut recept på det vanebildande smärtstillande läkemedlet Spasmofen som bland annat innehåller morfin.

De fyra recepten gällde varje gång 30 stolpiller och förskrevs 16, 17, 21 och 28 augusti. Maxdosen för läkemedlet är fyra stolpiller per dag.

Patienten har därmed inom loppet av tio dagar fått ut 120 stolpiller trots att hon som mest borde kunnat förbruka 40.

Apotek larmade

Annons

Den stora förskrivningen fick apotekspersonal i Sundsvall att reagera. Där är kvinnan som fått recepten en välkänd kund.

”Kunden är antingen missbrukare eller säljer Spasmofen eftersom hon inte kan stoppa i sig alla som hon tar ut på recept förskrivna av läkare runt om i hela landet som hon lyckas lura med sina historier”, skriver apotekspersonalen.

Kvinna lär huvudsakligen hämta ut sin medicin i Sundsvall men ibland görs uttag på en annan ort. Apotekspersonalen i Sundsvall misstänker att kvinnan på den andra orten har ett bud som hon i själva verket säljer till.

Eftersom kunden har frikort är det landstinget som betalar medicinen.

Står handfallna

Apoteket skriver i sin anmälan att recepten oftast är utskrivna av olika läkare och att alla apotek runt om i Sundsvall upplever sig stå handfallna inför problemet.

I FASS står om Spasmofen att läkemedlet är beroendeframkallande och att största försiktighet ska iakttas vid förskrivning. En särskild receptblankett krävs.

Spasmofen används främst vid olika smärttillstånd, exempelvis i gall- och urinvägar och i mag-tarmkanalen.