Efter att Husein Hadzaev skulle söka asyl för resten av familjen i Malmö, tyckte Migrationsverket att hans lägenhet var för liten för en familj på sex personer. Därför anvisades de till en trerumslägenhet Bodafors. Trots ett rum mer än i förra lägenheten är skicket betydligt sämre, menar han.

— Den var inte ens ren när vi fick den, säger han.

Får söka eget boende

Husein har ringt och även besökt Migrationsverket för att de ska komma och besikta lägenheten, vilket de har gjort två gånger. Under första besiktningen kollade de knappt på lägenheten och andra gången tog de kort och lovade att de skulle lösa problemen.

— Du får vänta, hade de sagt, förklarar Husein.

­— Hur länge ska jag behöva vänta? frågar han.

Och har han inte tålamod får han själv försöka ordna ett boende. Om det bara hade gällt honom själv hade han inte tyckt det hade varit så farligt men att bo på tredje våningen med fyra barn och fönster som inte går att haspa är inte okej, anser Husein. En annan fara som redan har skett var när en dörr som satt fast med en spik föll i golvet.

Annons

— Jag förstår att det är många flyktingar att hjälpa men jag är rädd att det händer något med mina barn, säger han.

Gjort vad de kan

Enligt Liselotte Ingesson Politis, enhetschef på Migrationsverket i Jönköping, så gör de regelbundna besiktningar kvartalsvis för att se till att det ser bra ut. I det här fallet äger Migrationsverket däremot inte fastigheten utan hyr av en fastighetsägare. Därför fungerar Migrationsverket som en kontaktlänk mellan de boende och fastighetsägaren.

— Vi har gjort kontroll och felanmält, säger hon och förklarar att de skickar de bilderna som är tagna vid kontrollen till fastighetsägaren som i sin tur har ansvar för att åtgärderna ska ske.

Ingesson Politis menar att Migrationsverket ligger på och önskar att fastighetsägaren ska åtgärda bristerna så fort som möjligt.

— Det tar lite olika lång tid men det är viktigt att vi har bra boende, menar hon och säger att det kan ta längre tid under sommaren.

Tidningen har försökt få tag på fastighetsägaren för en kommentar men har ännu inte lyckats.