Det hela inträffade tidigare i våras, när en kommunanställd person arbetade hemma hos en vårdtagare. Enligt vad hen berättat kom då vårdtagarens sambo hem och var mycket arg och upprörd och sannolikt även påverkad.

I beskrivningen av händelsen står det att sambon anklagade vårdtagaren för att ha stulit pengar från honom och han varvade ilska med gråt. Sambon ska sedan ha sprungit ut ur rummet och låst in både vårdtagaren och den kommunanställda. Vårdtagaren ringde då 112 och fick kontakt med polisen.

Därefter ska sambon ha kommit in i rummet igen och slitit telefonen ur vårdtagarens hand samt plockat ut simkortet. Det blev också en högljudd diskussion dem emellan.

Ännu ett samtal ringdes till 112 och det gavs besked om att en patrull var på väg. Under tiden ska sambon ha börjat kasta saker i lägenheten och pratat om att han hade kniv samt hotat med att avsluta både vårdtagarens och den kommunanställdas liv. Den sistnämnda upplevde situationen som mycket hotfull och obehaglig.

Efter drygt en halvtimme kom polisen till platsen. Då var sambon ute på balkongen, med kniven, och polisen fick avväpna hen.

Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Det är ett allvarligt tillbud, säger socialchef Mikael Fornander.

Eftersom en kommunställd har blivit drabbad av hot på sin arbetsplats, har kommunen agerat enligt gängse rutiner. Dessa innebär bland annat att Arbetsmiljöverket ska informeras.

Annons

– Vi har också jobbat vidare för att säkerställa förutsättningarna så att våra anställda kan utföra sina arbeten på ett säkert sätt.

Såväl vårdtagaren som den kommunanställda har också erbjudits stöd och hjälp med att bearbeta händelsen.

– Tack och lov är det ovanligt att vår personal utsätts för sådana här hot, men när det inträffar måste vi vidta åtgärder.