Kommunala Aneby Miljö & Vatten AB, Amaq, samarbetar sedan 2014 med andra kommuner när det gäller sortering av avfall. Förutom Aneby deltar Vetlanda, Eksjö, Sävsjö och Uppvidinge i samarbetet.

De genomför varje år ett omfattande test, en plockanalys, på ett stort antal av kommuninvånarnas soppåsar. Ifjol var resultatet en besvikelse.

– Förra året var ett dåligt resultat. Eller sämre än det brukar vara, framför allt när det gäller förpackningar. Vi kände att vi behövde göra något för att förbättra oss och en del av det är Sopkollen, säger Katarina Andersson, avfallschef på Amaq.

Kommunerna lanserar en gemensam app, Sopkollen, som ska hjälpa användaren att sortera sina sopor på ett bättre sätt.

Viljan att sortera rätt är fortsatt stark, inte minst med tanke på miljön. Många kommuninvånare vet helt enkelt inte hur alla förpackningar och annat avfall ska hanteras.

– Det visar att man alltid måste gå ut med mer information för att upprätthålla det. Sedan finns det förstås eldsjälar som alltid sorterar rätt.

Den nya appen finns tillgänglig att ladda ned till telefonen.
Foto: Johan Fingal

Katarina Andersson demonstrerar Sopkollen som redan går att ladda ned till telefonen.

– Om man till exempel skriver in "diskborstar" får man veta att det räknas som restavfall och ska sorteras i sopkärl.

För avfall som ska sorteras vid en återvinningsstation kan användaren få reda på vilken som ligger närmast.

– Det finns en kartfunktion, säger Katarina Andersson.

Annons

Det går också att få information om hur farligt avfall ska hanteras.

– Sopsortering är svårt. Även för oss som jobbar med det här kan det vara svårt att hitta rätt, säger Katarina Andersson.