Det var i början av sommaren som hon startade företaget Smålands Nyttiga Sötsaker på Hembygdsgatan 8 C i Nässjö.

Just ordet nyttiga ska väcka intresset för hennes tårtor och bakelser.

Ana Omerbasic plockar fram en påse mesquitepulver. Mesquiteträdets frökapslar mals till pulver och ger en söt smak. Det har länge använts av indianer i Amerika.

— Pulvret har en karamellsmak, förklarar hon.

Kokossocker, agavesirap, honung och råsocker är andra produkter som hon bakar med.

Mer fibrer

I skafferiet förvarar Ana fullkornsvetemjöl som blandas med andra mjöl med högre innehåll av fibrer.

Ekologiska produkter finns det gott om bredvid påsarna med mjöl.

— Jag använder så mycket ekologiskt jag kan, men ibland finns inte vissa varor och då måste jag kompromissa, säger hon.

Det var när hon blev mamma och fick en dotter som Ana blev mer kritisk till vad vår mat egentligen innehåller.

Annons

— Jag började läsa innehållsförteckningar och undvika vissa saker med mycket konserveringsmedel.

Kunskaperna har med åren fördjupats och i bageriet experimenterar hon med nya råvaror.

Skapar något eget

Där finns också lusten att göra tårtor och bakelser som Ana är personlig kreatör till.

— Jag läser många recept, men brukar inte följa dem fullt ut. Jag plockar idéer och sätter samman något eget, säger hon.

Bakverk ska vara en fröjd för ögat, något vackert att titta på, men också uppfylla förväntningarna i smak.

Kärleken till bakning upptäckte hon tidigt. Ana Omerbasic vara bara tolv år när hon hjälpte mamma, farmor och andra i köket. För lite drygt ett år sedan bestämde hon sig för att skaffa den formella utbildningen.

Smak av världen

Ambitionen är att hålla ett sortiment med internationell prägel. Hon nämner länder som Frankrike, Italien, Österrike och inte minst sitt eget hemland Serbien.

— Svenska kakor också så klart.

Lokalen har inte utrymme för kafé. Det är bara en plats för tillverkning. Kunderna beställer, Ana bakar och sedan får man hämta varorna.

Närmast väntar en företagsmässa. I mitten av september ska hon marknadsföra sig på bästa sätt; bjuda på kakor förstås.