Hur var stämningen under valvakan?

— Det var väldigt mycket folk fördelade på två våningar. Under natten hölls flera paneldiskussioner där politiker och andra fick kommentera valets utveckling, svarar Ana Cristina Hernández.

— De flesta var väldigt missnöjda med valresultatet verkar det som. I alla fall dem som jag mötte. Många undrar nu vad som händer härnäst.

Vilka var där?

— Den amerikanska ambassadören så klart, Azita Raji. Jag såg även riksdagspolitikerna Mats Green och Sotiris Delis, båda (M) från Jönköpings län. Moderaten Andreas Norlén, var en annan. Han representerar Östergötlands län och inte minst Ydre kommun. Det var massor av folk, inte minst journalister.

Är du förvånad över valresultatet?

— Faktiskt inte, det är jag inte. De senaste dagarna har det varit mycket jämt. Det var missnöjesrösterna som dök upp valdagen och de syns inte i undersökningarna före valet.

Annons

— I alla mätningar som görs frågar man folk vad de tycker. En del kanske inte vågar säga vad de tänker rösta på.

Men Ana Cristina säger också:

— Jag hade aldrig någonsin kunnat föreställa mig att USA skulle få en president som Trump. Han är ett tecken på hur människor världen över dras till populister i dagsläget.

Du har släktingar i Florida. Har du varit i kontakt med dem för att höra vad som sägs i USA?

— Nej, jag vet inte vad de tycker och inte heller vet jag hur de har röstat.

Tror du att valresultatet påverkar relationen med Kuba, som är ditt födelseland?

— Det är för tidigt att säga.

Är du trött?

— Jag är jättetrött, jag har varit uppe hela natten. När valvakan var slut vid sju i morse åkte jag tillbaka till ett annat hotell och åt frukost. Det är snökaos och lite allt möjligt här i Stockholm. Det gick till exempel inte att beställa en taxi före klockan nio idag.

— Nu står jag på Centralen och inväntar ett tåg som är tio minuter försenat.

Läs även: "Donald Trump blir en oförutsägbar världsledare"

Läs även: Nässjöpolitiker mitt i USA-valet

Läs även: Green: ”Jag är orolig ur ett stort antal perspektiv”

Lyssna också på det här