Michael Backer gick en drift- och underhållsteknisk utbildning i Linköping. Det, i kombination med flera olika jobb genom åren och en konstnärlig ådra från sin mors sida, har fått Backer att finna ett kreativt lugn i den gamla värmecentral som han hyr i en källare på Nygatan.

— Det är skitsvårt att få tag på lokal i den här stan, speciellt när det är på hobbynivå, förklarar han.

”Win-win”

Efter att ha letat i flera år fick han möjligheten att hyra in sig i den gamla värmecentralen. Att skapa lampor av uttjänade prylar, ibland utifrån ett visst tema, är en hobby som Backer nyligen snappat upp. Nu hoppas han kunna hjälpa folk att tömma sina förråd i jakt på fler udda föremål.

Annons

— När folk ska röja undan eller slänga grejer i sin lägenhet eller villa så får man gärna kontakta mig. Jag kan exempelvis tömma något förråd, spara det jag kan, och hjälpa till att slänga resten. Det blir en win-win situation.

— De får hjälp med att slänga grejer kostnadsfritt och jag hittar alltid något användbart. Jag gör det enbart för miljön och för min hobbys skull. Och är det någon som har en idé som man vill förverkliga så är det bara att höra av sig.

Ställer ut lamporna

Lördagen den 26 augusti är det dags för Tranås längsta utställning Konstrakan dit Backer redan har hunnit anmäla sig.

— Alla som ser mina lampor tycker att det är jätteskoj, sedan får vi se om folk är beredda att betala för det.

Backer arbetar på kommunens kultur- och fritidsförvaltning, men går snart över till markentreprenörsföretaget Befab. Att efter arbetstid kunna pyssla med sina lampor för några timmar menar Backer är väldigt avkopplande.

— Jag tycker att det är jäkligt skoj. Man kan träna för att ta ut sig fysiskt, men att göra det här rensar verkligen hjärnan och timmarna bara försvinner. Plötsligt är klockan åtta-nio på kvällen och jag borde egentligen ha lagat mat hemma, säger han och skrattar.