Statistiken, som gäller 2017, har sammanställts av Fossilfritt Sverige, Power Circle och Svensk Solenergi. Den baseras på siffror från Energimyndigheten, med solcellsanläggningar som finns registrerade i det så kallade certifikatsystemet. Alla solcellsägare är dock inte registrerade.

Det som har mätts är installerad effekt solceller per invånare. Där ligger Ödeshög, Vadstena, Boxholm och Varberg i topp i landet med över 60 W per invånare.

Motsvarande siffra för Aneby är 14,3 W. Det kan jämföras med rikssnittet på 10,7 W per person. På Sverigelistan hamnar kommunen alltså på plats 82.

Jan-Olov Adolfsson, lokal politiker för Miljöpartiet, tycker det är bra att Aneby ligger över genomsnittet i riket när det handlar om vilka kommuner som får mest el från solceller, men är inte nöjd.

– Vi borde vara bättre och skulle kunna vara i närheten av småkommuner som Ödeshög och Boxholm. Mitt parti vill att Aneby ska vara en miljökommun, men vi anser inte att det är så, säger han.

Åt rätt håll

Adolfsson kan konstatera att det ändå går åt rätt håll och att det hänt en del jämfört med 4-5 år sedan.

Han minns hur det var när Bälaryds bygdegård ville ha bidrag till solceller. Förutsättningen för att få pengar från staten var att även kommunen bidrag.

– Först blev det avslag för kommunala pengar, men vi drev på och till slut gick det igenom.

Jan-Olov Adolfsson är glad över att de nya skolbyggnader som uppförs får solceller.

Annons

– Det handlar både om sakfrågan och att kommunen blir en förebild.

Själv har han dock inte satsat på solceller på den egna villan.

– Jag tror på det och tanken har funnits, men jag har dragit ner på mina energikostnader på annat sätt, till exempel med en luftvärmepump.

Läs mer: De satsar på solceller

Fjordmarks Möbler har relativt nyligen satsat på solceller.
Foto: Bodil Molin