Under många år har det varit väldigt sparsamt när det gäller byggnation av privatvillor i Aneby. Under 2010-talet har 5 villor uppförts på de 24 tomter som finns på Skärsjö udde.

De villor som byggts i övrigt har hamnat längre bort från Aneby tätort.

Kommunen gör en satsning för att stimulera byggandet. En enig kommunstyrelse har beslutat att köpare av kommunala detaljplanelagda villatomter ska få rabatt. Det erbjudandet gäller till och med 31 december i år.

Tomterna på Skärsjö udde sänks också med 100 000 kronor per tomt.

Priset på övriga villatomter sänks med 50 procent på de kvadratmeterpriser som kommunfullmäktige har beslutat om. Den rabatten gäller i hela kommunen.

Köp återgår

För att prissänkningen ska gälla måste villabygget påbörjas senast 31 augusti 2018. I annat fall återgår tomten och kommunen betalar tillbaka 90 procent av köpeskillingen.

Annons

Ytterligare en satsning är en nybyggarkväll, som äger rum den 25 april på J3-köket. Då kommer kommunen att presentera de boendemiljöer som anses vara attraktiva. Förutom Skärsjö udde finns det lediga tomter vid bland annat Anebysjön och Svartån.

Fem husföretag samt Swedbank medverkar också.

— Men det är förstås fritt fram att välja vilken bank man vill, säger kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Fälth (C).

Kommunen vill utnyttja närheten till Jönköping, som i likhet med andra storstäder har en överhettad bostadsmarknad.

— Alla 1 230 personer som står i tomtkö i Jönköping har fått en personlig inbjudan till nybyggarkvällen, säger Ola Gustafsson, näringslivsansvarig i Aneby kommun.

Det annonseras även om aktiviteten på hela Höglandet. Under kvällen kommer deltagarna att få information om kommunens stimulanspaket för ökad byggnation.

Satsningen på en nybyggarkväll kostar förstås en del.

— Vi ser det som en form av reklampengar. Bara vi säljer en tomt har det betalat sig.

Ola Gustafsson påpekar att det i ett byggprojekt i slutändan handlar om att den enskilda kunden ska få ihop den ekonomiska kalkylen.

— En prissänkning på tomten kan bli det som avgör, säger han.