Personen, som är mellan 25 och 30 år, satte sig i bilen och körde en dag i juli 2016, i Aneby kommun. Dessförinnan hade han druckit stora mängder alkohol. Färden fick ett abrupt slut, när Anebybon tappade kontrollen över fordonet och körde av vägen.

Provtagningen efteråt visade att han under eller efter färden hade en alkoholkoncentration på 1,43 promille.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Annons

Samma dag hade vederbörande även brukat narkotika, i form av amfetamin och alprazolam. Vid provtagningen efter den kraschade bilfärden fanns det även narkotika kvar i hans blod.

Vid förhör har Anebybon medgett att han druckit sprit och tagit amfetamin men kan inte minnas att han använt alprazolam. Han har också sagt att han körde av vägen för att väja för rådjur och att han nog inte hade kunnat undvika det även om han hade varit nykter.

Skyddstillsyn

Han har nu dömts för grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. Straffet blir skyddstillsyn med 40 timmars samhällstjänst. Med fängelse som påföljd skulle det ha blivit en månad.

Anebybon har nyligen sökt hjälp för att komma tillrätta med sin alkoholkonsumtion. Med tanke på det anser tingsrätten att skyddstillsyn är ett lämpligt straff. Han ska också genomgå missbruksbehandling.

Enbart skyddstillsyn bedöms inte vara en tillräcklig åtgärd. Det är därför vederbörande även ska utföra samhällstjänst.

Anebybon ska dessutom betala 800 kronor till brottsofferfonden.