ELSE-MARIE OTTERSTEN (red)

”Vänskap, böcker & mat”

(Libris)

Det finns gott om bokcirklar runt om i landet. Dessa har förstås böckerna i fokus, men ofta kombineras träffen med mat eller fika. Ambitionsnivån varierar, men har en tendens att höjas med tiden.

För att inte inspirationen ska tryta i sådana lägen har bokförlaget Libris precis gett ut en liten behändig receptbok.

Där delar bokcirklar från olika delar av landet med sig av sina favoritrecept samtidigt som de presenterar sig själva.

Librum i Aneby är en av de medverkande bokcirklarna. Den består av några småbarnsmammor som träffas hemma hos varandra och äter ihop.

Annons

Deras recept på en riktigt lyckad bokcirkelträff är att låta värdinnan föreslå tre pocketböcker till nästa gång och sedan låta resten av cirkeln rösta om vilken bok som ska väljas. I god demokratisk ordning.

Maggan Sundström beskriver i boken hur systematiska de sedan är vid sina cirkelträffar. Alla får sätta betyg på boken de läst från 0 till 10. Sedan går de varvet runt så att alla får motivera sina betyg. Betygen skrivs också ner i en särskild bok. Ja, till och med ett medelvärde räknas ut.

De tar sedan en runda till och diskuterar språket i boken, hur den är uppbyggd och själva storyn.

— Med tiden har vi blivit mer restriktiva med hur vi betygsätter. Vi sätter lägre betyg nu än i början, berättar Maggan Sundström i boken.

Librum bidrar också med sitt recept på ”Anebys bästa fisksoppa”, en saffransdoftande matig soppa med både torsk och lax, räkor och musslor. Plus några deciliter grädde och creme fraiche och en halvliter vin. Detta serveras sedan med aioli och ett gott bröd.

Från andra bokcirklar kommer recept på en thrillerchili, smörgåstårta, vegetarisk lasagne, parmasallad, pastasallader, snacks och flera recept på efterrätter och kakor.