Riksdagens talman Andreas Norlén meddelade på torsdag eftermiddag att Annie Lööf (C) nu får chansen att undersöka möjligheterna för att bilda en ny regering. Andreas Norlén berättade på presskonferensen i riksdagshuset att uppdraget har förändrats en aning jämfört med uppdragen som tidigare givits till M-ledaren Ulf Kristersson och S-ledaren Stefan Löfven. Annie Lööfs primära uppdrag är att undersöka förutsättningarna, inte primärt att bilda en ny regering.

– Det utesluter inte att Annie Lööf kan bli regeringsbildare men jag har i samråd med henne uteslutit ordet bilda. Vi är överens om detta och om förutsättningarna för hennes uppdrag, säger Andreas Norlén.

Annie Lööf (C) har en vecka på sig, fram till torsdag 22 november, med att redovisa för talmannen hur uppdraget har gått. I nuläget kan Andreas Norlén inte säga när det kan bli aktuellt med nästa statsministeromröstning i riksdagen.

På en presskonferens klargjorde Annie Lööf att det inte kommer att bli lätt att lyckas med sonderingsuppdraget. Hon säger att hon och talmannen kom överens om uppdraget att undersöka möjligheterna och att för tillfället lägga frågan om att bli statsminister åt sidan.

– Vi får återkomma till den frågan, säger hon apropå att det kan bli aktuellt att hon får frågan om att bli statsminister.

Det är långt från självklart att Annie Lööf kommer att lyckas med uppdraget. I tidigare uttalanden har hon föreslagit en regering med de fyra Allianspartierna och Miljöpartiet, men även den regeringskonstellationen ser ut att inte ha tillräckligt stöd i riksdagen.

Annons

Trots stridigheterna inom Alliansen, som tydligt visade sig med oenigheten kring omröstningen om Ulf Kristersson (M) som statsminister, så säger Annie Lööf att hennes mål är att hålla ihop Alliansen.

– Problemet under de här månaderna är att vi inte har diskuterat sakpolitik, säger hon.

Om Annie Lööf (C) lyckas bilda en ny regering blir hon den första kvinnan som blivit statsminister i Sverige.

Fakta: Regeringsbildningen i Sverige

För att en ny statsminister ska godkännas krävs det enligt Sveriges konstitution att färre..

Fakta: Regeringsbildningen i Sverige

För att en ny statsminister ska godkännas krävs det enligt Sveriges konstitution att färre än 175 av riksdagens 349 ledamöter röster nej till den föreslagna regeringen. Det politiska systemet kallas för negativ parlamentarism och innebär att det även har betydelse om vissa partier avstår från att rösta. Så skedde när Stefan Löfvens regering med S+MP godkändes efter valet 2014 då de fyra Allianspartierna avstod från att rösta.

På onsdagen skedde den första statsministeromröstningen då riksdagen sade nej till Ulf Kristersson (M) med röstsiffrorna 195-154. Om fyra statsministeromröstningar misslyckas så innebär det extraval, ofta kallat nyval, i Sverige.

Talmannen, som leder riksdagens arbete, utser vilken person som ska få möjligheten att bilda regering. Sedan valdagen den 9 september har både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) på förhand givit upp varsitt sonderingsuppdrag innan det blivit aktuellt med omröstning i riksdagen.