En mbl-förhandling är inledd då Trelleborg wheel systems omorganiserar sin produktion av fälgar till lant- och skogsbruksmaskiner.

Det betyder att all verksamhet i Sävsjö kommer att avvecklas då tillverkningen, från och med år 2018, i stället kommer att ske i koncernens produktionsanläggning i Liepaja i Lettland.

All personal i Sävsjö, om sammanlagt 31 tjänster, har varslats om uppsägning och man kommer nu inleda förhandlingar med fackliga organisationer.

Chockartat besked

Jerker Claesson, IF Metalls fackliga representant på företaget, berättar att personalen underrättades förra veckan.

Annons

— Vi hade ingen aning om att något sådant här var på gång, folk är chockade, säger Jerker Claesson.

Han berättar att tillverkningen, under företagsnamn som Plåt och smide och Sävsjö fälgar, har funnits i Sävsjö sedan 1950-talet och är en arbetsplats med lojala medarbetare som arbetat under lång tid.

Jan Wennberg, senior project manager på företaget, förklarar att ett beslut som detta alltid är tungt att ta.

— Reaktionerna från personalen har varit blandade, men naturligtvis har det varit stor besvikelse och oro, berättar han.

Orsaken till flytten delges i ett pressmeddelande från koncernen:

”Anläggningen i Sävsjö har i dag relativt låg lönsamhet trots genomförda effektiviseringar och bedöms inte ha förutsättningar att vara den långsiktigt konkurrenskraftiga verksamheten som krävs för att möte framtidens efterfrågan och behov.”

”Orättvist beslut”

Beskedet om dålig lönsamhet möts av förvåning hos Jerker Claesson.

— Vi har jättemycket att göra och har otroligt hög beläggning i produktionen, säger han.

— Det här känns som ett orättvist beslut. Det skulle kunna vara en lönsam anläggning om bara investeringar hade gjorts på rätt sätt.

Om stämningen bland de anställda just nu berättar han:

— Det finns en ilska mot koncernen att man inte satsat på fabriken.