Det är nog många som känner till eller är bekant med Stefan Rosén. En Tranåsprofil som bland annat varit aktiv i tidningen med diverse insändare och debattartiklar.

I dag bor han på Piratens gata, ett område som han bott i de senaste tio åren. Han trivs väldigt bra med livet där och har dagligen hjälp av sina assistenter.

De senaste åtta åren har Stefan även funnits på Facebook.

— Det är kul, det händer alltid nya saker där, säger han.

Och han är inte så dålig själv på att hålla sin sida uppdaterad. Stefan kan nog snarare räknas som rätt aktiv med sina bildpubliceringar, delningar, gillningar och kommentarer.

För att surfa på nätet använder Stefan en ögonstyrd dator, vilket innebär att en kamera filmar hans ögon och registrerar när blicken stannar upp på en klickbar yta, vilket tolkas som ett klick.

Annons

Stefan berättar att det var rätt svårt i början, men att han efter ett halvår kunde använda tekniken utan problem. Förutom att vara aktiv på sociala medier så brukar Stefan kolla på matcher med HV71 och TAIF, samt lyssna på musik. Gärna högt!

Till sommaren, i slutet av juli månad, åker Stefan till Dansbandsveckan i Malung i fyra dagar. Han har önskat åka dit i flera år, men det har alltid varit mycket annat att stå i, menar han. Först nu kunde resan bli verklighet.

För tillfället är bandet Blender storfavoriten, eftersom dansbandet Jenny Saléns tagit en timeout. Hon besökte för övrigt Stefan på 60-årsdagen till hans stora förtjusning.

I juli är det Stefan, två vänner och några assistenter som gemensamt åker upp med buss till Dansbandsveckan, vilka hyrt en stuga en bit ifrån.

Philip Kristiansen har varit Stefans assistent i snart ett år och följer också med till Malung.

Hur är det att jobba för Stefan?

— Bäst. Det är jättekul. Det är som att vara med en kompis hela dagen. Vi gör så himla mycket, så dagarna går verkligen i ett.

— Livet är kort, poängterar Stefan och lägger av ett rejält skratt.

Stefan har trots sitt funktionshinder ett väldigt aktivt liv. Han tränar bland annat med ett gubbagäng, är ute på promenader och handlar i affären. Philip säger att de ofta blir stannade på stan då många känner Stefan och vill växla några ord.

— Jag är kung, alla säger det, säger Stefan med ett brett leende.