Det är den europeiska polisorganisationen Europol som tagit initiativ till kampanjen "Stop child abuse – trace an object".

Europol, som är en samarbetsorganisation för polismyndigheter över hela Europa, hoppas att fler bilder kan identifieras med hjälp av att människor kan känna igen små detaljer om exempelvis i vilka affärer det är möjligt att köpa vissa plastpåsar, schampoflaskor och klädesplagg.

Annons

Bilderna som finns upplagda på Europols hemsida förekommer i utredningar om sexuella övergrepp mot barn, men bilderna är beskurna så att inga människor går att identifiera utan bara de aktuella detaljerna som polisen är intresserade av att få hjälp med.

Den som har ett tips om var en bild kan ha tagits ska kontakta Europol som i sin tur förmedlar uppgifterna vidare till rättsväsendet i det aktuella landet.

− Vi uppmanar verkligen alla att gå in på sidan och titta. Alla tips kan vara avgörande. Det här borde passa ett folk som har globala resvanor, som många svenskar har. Man borde ha möjlighet att hjälpa till med tips om var bilderna kan ha tagits, säger Anders Ahlqvist på den svenska polisen.

Sedan Europol i juni drog i gång "Stop child abuse – trace an object" uppges omkring 4 000 tips ha kommit in och flera av tipsen uppges ha varit värdefulla och fört utredningarna framåt.

− Man snävar på detta sätt in sökområdet och kan koncentrera resurser lokalt för att kunna gå vidare med ett visst material, säger Anders Ahlqvist.