Magnus Erixon är sektionschef för Arbetsförmedlingen i Eksjö berättar att antalet arbetslösa utrikesfödda kommer att fortsätta att öka. Under november i år var det 395 personer och förra året var det 238 i november. I oktober var antalet 366.

Arbetsförmedlingen har ett etableringsuppdrag där nyanlända som har fått asyl ingår.

— När personen har fått asyl i Sverige ska de kartläggas. Det innebär att vi tittar på vad de har för kompetenser och erfarenheter samt vilka möjligheter det finns till jobb. Etableringsuppdraget pågår i två år, berättar Magnus.

Ser följder

Annons

Erixon berättar vidare att det har varit ökade siffror under en ganska lång tid när det gäller utrikesfödda och så kommer det att fortsätta.

— Det är svårt att säga när vi når toppen. Det handlar mycket om konjunktur. Men jag tror att det blir någon gång under nästa år eller 2018.

— Vi hoppas på att lyckas ännu bättre i vårt uppdrag att få ut de här personerna i arbete. Det var många människor som till Sverige förra året och en del av dem har inte fått asyl än. Det är följderna av det vi ser nu och framöver, säger han.

Lära sig svenska

Jämför man i snitt mot andra kommuner i Jönköpings län ligger Eksjö lågt när det gäller arbetslösheten för inrikesfödda men däremot högt för utrikesfödda.

— Vi har nytta av att det är högkonjunktur. Men det handlar om att hitta rätt jobb till rätt person. Det gäller alla personer både inrikes- och utrikesfödda. När det gäller nyanlända är det bra att lära sig svenska språket så snabbt som möjligt, säger Magnus Erixon.

LÄS MER: Allt fler utan arbete