Vad får två systrar i ett sekulariserat västland att åka till Syrien för att ansluta sig till IS? Journalisten och författaren Åsne Seierstad söker i sin nya bok "Två systrar" svaret på hur två norsksomaliska flickor kan välja att lämna sin familj för att gå med i ett terrornätverk.

Åsne Seierstad

Född 1970.

Bor i Oslo med sina två barn.

Har varit korrespondent i Ryssland och Kina s..

Åsne Seierstad

Född 1970.

Bor i Oslo med sina två barn.

Har varit korrespondent i Ryssland och Kina samt rapporterat från krigshärdar på bland annat Balkan, i Afghanistan och Irak.

Slog igenom med reportageboken "Bokhandlaren i Kabul" (2002). Därefter har hon bland annat skrivit "Ängeln i Groznyj: berättelser från Tjetjenien" (2008) och "En av oss: en berättelse om Norge" (2013), om Anders Behring Breivik.

Boken har ett verklighetsunderlag, precis som Seierstads tidigare böcker, bland annat om bokhandlaren i Kabul och om Anders Behring Breivik. Hon har rapporterat från fronten, knutit kontakter med människor som öppnat sitt hjärta för henne. Ibland har hon gått för långt. Bokhandlaren stämde henne för att hon kränkt hans heder. I den nya boken har hon försäkrat sig om att alla inblandade - så långt möjligt- fått läsa före publicering.

Bra skolresultat

Det började med att Sadiq, flickornas far, kontaktade ett bokförlag för att berätta sin historia. Två år hade gått sen hans flickor Leila och Ayan försvann från sitt hem i Norge. Det var skötsamma flickor med goda skolresultat. Ayan med sin blixtrande intelligens hade spåtts en lysande framtid. Den fråga Seierstad ställer sig är hur två hyggligt integrerade flickor från en välfungerande familj blir radikaliserade och beslutar sig för att lämna allt för Allah, bara 16 och 19 år gamla?

Boken kommer ut samma höst som Ubaydullah Hassein, "Allahs lille slav", som första norrman åtalas för terrorekrytering. Ayan och Leila, som själva inte låtit sig intervjuas (direkta citat kommer från bloggar och chattar på sociala medier, särskilt med den yngre brodern Ismael) börjar sin religiösa skolning i föreningen Islam net i det invandrartäta området Grünerløkka i Oslo. Ayan trotsar skolans rektor genom att vägra ta av sig sin niqab.

En dag är de borta. Det kommer ett mail till föräldrarna att de har åkt till Syrien för att delta i Jihad.

Stark reportagebok

Det här är en stark reportagebok, som framför allt visar på en fars smärta. Sadiq blir förkrossad och bönar och ber att flickorna ska komma hem igen. Men Ayan svarar kallt att det är deras plikt att åka till Syrien för att hjälpa människor i nöd. Till brodern skriver hon att hon genom att gå med i ett heligt krig kan rädda dem alla från helvetet. Den som dog som martyr kunde ta med sig sjuttio familjemedlemmar till paradiset.

Annons

Sadiq och hustrun Sara glider allt längre ifrån varandra. Familjen splittras. Sadiq, som går på arbetslöshetsunderstöd, lånar pengar för att resa till Syrien och hämta hem flickorna.

I Turkiet kommer han i kontakt med en syrisk smugglare som tar honom över gränsen. De spårar flickorna till Raqqa, huvudstaden i det islamska kalifatet. Men flickorna vill inte åka hem. De bildar familj och lever i ett kollektiv, där de är hårt bevakade och lagar mat åt krigarna.

I mailen till Ismael försäkrar de att de är lyckliga, att det är detta de vill. Så frukta Allah och lyssna inte på lögner från kuffar aha media!

Religiös väckelse

Seierstad redogör i slutet av boken för sitt arbetssätt och för dilemmat om hur nära inpå en människa man kan gå, om denna inte själv vill medverka. Hennes bok är fylld av respekt, både för föräldrarna som kämpar för att få hem sina döttrar, men också för flickorna och deras val. Hon ser deras beslut som en kombination av frukten av en djup, religiös väckelse, upprorsbehov och romantik. Hon konstaterar att en hel värld försöker förstå orsaken till radikaliseringen bland muslimska ungdomar.

Boken är också en spänningsberättelse. Vi följer Sadiq över gränsen genom oländig terräng bland utbombade hus och ruiner. Vi är med när han fängslas för spioneri och torteras innan han slutligen släpps och utsätts för rekryteringsförsök. Han återvänder hem till en tom lägenhet i Oslo. Familjen är skingrad. Hur blev det så här?

Brodern skriver till Ayan:

"Du har förstört mitt liv egentligen. Hej. Alla mina syskon har åkt ifrån mig. Pappa är tokig. Mamma hatar mig. My life is in a nutshell. Jag flyttar ut ASAP och följer mitt eget liv. Byter namn, bryter kontakten med familjen, flyttar till Jamaica och smokar weed."

Åsne Seierstads "Två systrar" är ett ambitiöst och fängslande litterärt reportage om en verklighet vi har så lite insyn i. Efter den här boken vet vi lite mer.

Fler aktuella bokrecensioner: Knausgård har blick för vardagens detaljer