Miljövårdspriset delas ut till någon person, företag eller organisation som har gjort en aktiv insats för miljön inom Eksjö kommun. Det gäller både den inre och yttre miljön.

Det är kriterierna som Eksjö kommun ställer på pristagaren.

MOTIVERING: Miljövårdspris 2017

Eksjö kommuns miljövårdspris 2017 tilldelas Avia. "Eksjöföretaget Avia AB har under de senast..

MOTIVERING: Miljövårdspris 2017

Eksjö kommuns miljövårdspris 2017 tilldelas Avia. "Eksjöföretaget Avia AB har under de senaste åren gjort miljömedvetna val för att ta ansvar för sin egen energiförbrukning genom att dels bli andelsägare av vindkraft och nu även försett sin kontorsbyggnad med solceller. Dessa två källor uppfyller verksamhetens energibehov och Avia AB har på så sätt med aktiva miljöval kunnat ställa om för att möta framtidens energiutmaningar."

I år valde alltså Eksjö kommun att tilldela företaget Avia priset. I motiveringen skriver de bland annat att företaget har gjort miljömedvetna val och tar ansvar för sin egen energiförbrukning genom att bli andelsägare av vindkraft och nu även försett sin kontorsbyggnad med solceller.

— Det känns jättebra. Jag tycker om den nya teknologin och mycket med den har med miljön att göra. Jag tror att det är viktigt för företagets profil att ha ett miljötänk, säger Ola Stålebrink på Avia, som säger att han även kör en elbil som tjänstebil.

Flera intresserade

Annons

Om man ska titta på andra företagare och deras miljötänk menar Ola Stålebrink att de stora företagen är medvetna och försöker att bli självförsörjande. Ola menar att det inte är svårare för mindre företag att göra samma sak.

— Jag har blivit kontaktad av privatpersoner och andra företag som är intresserade av att veta hur det funkar med solceller. Man gör både miljövinster och ekonomiska vinster.

Överskott säljs vidare

Avia har tillgång till 20 000 kilowattimmar el som produceras av vindkraftverk och solcellerna kan generera 10 000 kilowattimmar el.

— Vi förbrukar runt 23 000 kilowattimmar så vi har god marginal. Överskottselen säljs vidare på marknaden, säger Stålebrink.

Mikael Klaesson, samhällsbyggnadschef på Eksjö kommun, berättar att han tycker att det är positivt att ett mindre företag kan visa vägen med att göra miljöval.

Miljövårdspriset delas ut på nationaldagen.

LÄS ÄVEN: Självförsörjning är mode