Mitt i värmeböljan och badsommaren slog nyheten om att badgäster avråddes från att bada i Ingatorpssjön ner som en ovälkommen bomb i förra veckan. Hoppet sattes till att ett omprov skulle visa något annat än det första men då resultatet nu landat innebär tyvärr inte heller det några goda nyheter.

– Provresultaten är bättre än de första men visar fortfarande förhöjda värden, och därför ligger vi tillsvidare kvar med vår avrådan. Det är självklart tråkigt men det är bättre att ta det säkra före det osäkra, kommenterar Eksjö kommuns anläggningschef Annika Fyhr.

Diarré och buksmärtor

Den som får i sig vattnet riskerar nämligen att drabbas av magsjuka, diarré och buksmärtor. Ett nytt omprov kommer tas på onsdag, och svaret från det väntas nästa måndag.

– Den här sommaren är extrem när det kommer till värme och torka och det påverkar badvattnet också när vattnet blir stillastående. Jag har hört om liknande problem på fler håll i länet, säger Fyhr.

Förändras inte vädret finns risk att problemen kommer kvarstå, liksom avrådan från bad.

Positiva reaktioner

– Det är inte omöjligt. Vi får avvakta och se. Jag vågar inte säga något om det nu.

Badavrådan till trots har kommunen i huvudsak fått positiva reaktioner på tilltaget.

– Många är tacksamma för att vi gör kontroller och har koll. Det är ju inte så kul att bli magsjuk mitt i sommaren och värmen. Samtidigt är vi rätt privilegierade som har så många badsjöar i Eksjö kommun så det finns ändå alternativ för de som vill bada.

Annons

Relaterat: Varning: Bada inte i Ingatorpssjön
Relaterat: Svar om badvatten dröjer