— Vi startar programmet med Anebyanknytning den 24 januari och Ellen Anderssons Quartet. Där spelar Anebybördiga Hannes Jonsson bas, berättar Bernt.

Hannes har bland annat spelat med de norska tvillingarna Marcus och Martinus Gunnarsen, samt kompat vid Fredsgalan i Oslo. Den skiva som Ellen Anderssons Quartet har gett ut har fått väldigt fina recensioner, menar Bernt, som själv var uppe på deras skivrelease och fick kontakt den vägen.

— Vi tycker att det är ett omväxlande program, helt i den andan som vi arrangerat tidigare.

Den 7 februari framförs gamla jazzklassiker och nytt material av sångerskan Hannah Svensson som framträder tillsammans med sin far, gitarristen Ewan Svensson.

Filip Jers kompas av Claes Cronas välkända trio, som intar scenen senare samma månad. Filip är en internationellt uppmärksammad munspelare som blev dubbel världsmästare på munspel redan som 18-åring. Han har sedan dess turnerat i nära ett 30-tal länder.

Rigmor Gustavsson har varit i Aneby vid flera tillfällen, allra senast med en stråkkvartett som gav stående ovationer från publiken. Den här gången dyker hon upp med storbandet Linköpings Jazz Orchestra. En av storbandets jubileumskonserter sker i år i Aneby, vilka eventuellt har med sig några hemliga gäster.

Annons

Den 21 mars framträder Klas Lindquist Quartet och gitarristen Erik Söderlind, vilka har förutsättningar att bjuda på en riktig höjdare i Konserthuset med musik av bland annat Ellington, Alice Babs och Gershwin.

Modernt avslutar

Vårens program avslutas i ett modernare snitt, i och med Grännabördiga Elin Larsson. Vissa kanske känner igen henne från orkestern i populära TV-programmet Diggiloo. Saxofonisten, och hennes grupp, har en given plats på den svenska jazzscenen och bjuder på en blandning av jazz, rock och pop, improvisation och folkmusik.

Vid de flesta av konserterna är Sommenbygdens folkhögskolas jazzlinje förband.

Men vad händer egentligen med den utlovade nya ljudanläggningen i Konserthuset? Enligt Bernt Lundell äger jazzklubben en stor del av nuvarande anläggning, vilken är analog och cirka 25 år gammal. Under hösten har klubben tvingats hyra den teknik som krävs vid vissa konserter.

— Vi har väl lagt uppemot 15 000 kronor på att hyra ljud under hösten, berättar Bernt som undrar var ärendet ligger just nu i Aneby kommun.

”Inte i mål”

Lars Skeppås, teknisk chef i Aneby kommun, berättar att man kommit en bit på vägen.

— Vi har tittat på en del lösningar, men inte kommit i mål ännu, det ska vara ekonomi i det också.

— Jag har inte lagt upp någon tidplan, men så fort vi är överens om vad som ska göras så ska det beställas. Det finns en tänkt modell som vi förhoppningsvis ska klara av att köpa in. Vi jobbar på det!

Vad kostar en ny anläggning?

— Jag vill inte gå ut med några siffror ännu, men vi har en budget för det.