Spritfester som ledningen inom Kommunal deltagit i och betalat med fackförbundets pengar är bara en av alla de skandaler som dykt upp till ytan via medier de senaste dagarna.

Några andra exempel är att förbundet ska ha fifflat med hyreslägenheter och att man genom det egenägda handelsbolaget Lyran äger både restauranger och producerar ett eget vinmärke.

Efter högen av avslöjanden som bara verkar växa och växa är besvikelsen hos flera av de lokala Kommunalordförandena på Höglandet stor.

– Jag mår inte alls bra. Som ordförande har jag självklart haft förtroende för ledningen. Jag är jättebesviken, säger Pia Schelin, ordförande i Eksjö.

Även Ann-Sofie Forsemalm, ordförande för Tranås/Aneby-sektionen, är chockad efter avslöjandena.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt och jag känner mig väldigt besviken för alla medlemmars skull, säger hon.

Mathias Johansson stämmer in i kören.

– Det är fruktansvärt och vi känner oss både ledsna och bestörta. Vi hade ingen aning om att det finns en restaurang och ett eget vinmärke. Allt det här flyttar fokus från den verkliga kärnverksamheten, säger han

Viss reaktion

Trots skandalerna har lokalkontoren inte märkt av någon större storm från medlemmarna.

Annons

– Jag kan inte säga att vi har haft något jättetryck på telefonen men när man är ute bland medlemmarna på jobb märks det att många reagerar och är besvikna. Det är väldigt tråkigt, säger Ann-Sofie Forsemalm.

– Det är viktigt att poängtera att det här är ju inget som vi på vår sektion håller på med över huvud taget. Vi är till för våra medlemmar, tillägger hon.

Sektionen i Eksjö har haft ett par medlemmar som har vänt sig till dem.

– Det har inte varit så många som hört av sig men jag vet att det surras och det har jag stor förståelse för. Det enda vi kan göra är att vädja till våra medlemmar att de inte ska lämna oss, säger Schelin.

Är förberedda

Samtliga lokalsektioner som tidningen varit i kontakt med är nu beredda att ta emot medlemmarnas frågor och funderingar.

– Det är viktigt att vi finns tillgängliga för våra medlemmar nu, säger Mathias Johansson.

– Vi på sektionen har pratat ihop oss om vad som har hänt så att vi kan svara våra medlemmar, berättar Ann-Sofie Forsemalm.

Ska ledningen få vara kvar efter det här?

– Man har ju tappat förtroendet men det är en ledningsfråga och jag känner att det inte är min sak att säga, Ann-Sofie Forsemalm.

– I stället för att medlemmar eventuellt lämnar så är det bättre om de som är skyldiga ställs till svars. Om de ska avgå kan jag inte uttala mig om och jag vet inte hur många personer som det handlar om. Jag vill bara att det här ska redas ut, Pia Schelin.

– Det är svårt för mig att säga vem som ska avgå men det är ett stort förtroendesvek. Det här kommer vara det viktigaste att diskutera på kongressen i maj.

Tidningen har även sökt fackrepresentanter i Vetlanda/Sävsjö utan framgång.