Det var strax efter halv sju på morgonen som det inkom larm via SOS. En privatperson såg ett vapen på en parkbänk vid stationen som var inlindad i en papperspåse.

– Det ringde en privatperson som säger att det ligger ett automatvapen på en parkbänk. Räddningstjänsten åkte dit direkt för att säkra platsen innan vi kom dit, berättar Lasse Johansson.

Polisen spärrade av kring järnvägsstationen och kunde då konstatera att det var ett större vapen, som dock saknade en pipa.

Annons

– Vi tar det i beslag. Vi gör ingen mer åtgärd på platsen. Det blir brott mot vapenlagen. Men vem som kan ha lagt det där har vi ingen aning om, det finns inga uppgifter på, sa Johansson tidigt på morgonen.

Polisen slog senare till mot en adress i utkanten av Tranås. Ett vittne berättar för tidningen att en hundpatrull var synlig i området.

Jan Lagerqvist, presstalesman för polisen, bekräftade att en person, en kvinna i 30-årsåldern, fördes till polishuset för förhör.

– En person är i alla fall frihetsberövad. Jag vill inte kommentera mer men vi utreder hur den här personen har haft med vapnet att göra. Det fanns ganska bra vittnesuppgifter redan från början och Tranås är inte så jättestort, säger Lagerqvist.

Under eftermiddagen meddelade polisen att kvinnan har anhållits av åklagare misstänkt för vapenbrott. Man är fortsatt förtegen om vad förhöret med kvinnan har gett.

Polisen utesluter ändå att vapenfyndet har något med det bråk som rapporterades in på onsdagskvällen i Tranås.