Miljöpartiet har det tufft just nu. I senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio får partiet exempelvis bara stöd av 3,6 procent av väljarkåren och skulle därmed åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Frågan är om nuvarande kultur- och demokratiministern kan vända trenden. Alice Bah Kuhnke, som är uppväxt i Horda utanför Värnamo, uppges i alla fall vara beredd att ta på sig ledartröjan i Miljöpartiet, det vill säga att bli ett av två språkrör i partiet, den dagen Isabella Lövin kliver av.

Annons

— Det vill jag absolut, om mitt parti vill att jag ska vara det, säger Alice Bah Kuhnke till Aftonbladet.

Ovanligt att säga det (Aftonbladet)?

— Det tycker jag är ett ansvar man har, om man är medlem i ett parti, är statsråd i en regering och sitter i partistyrelsen, vilket jag också är väldigt glad för och kämpade för att få göra. Då ska man också vara beredd att ta det ansvar som ens parti säger att den vill att man ska ta, säger Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke fick frågan om att bli minister i Stefan Löfvens regering efter valsegern 2014. Då hade hon bara varit medlem i Miljöpartiet ett par dagar. Nu uppges allt fler föreslå henne att bli språkrör. Under MeToo har hon varit en av de ministrar som synts mest.

Men Alice Bah Kuhnke har stundtals också blivit ifrågasatt, exempelvis för ett år sedan då hon blev av med ansvaret för att samordna arbetet mot våldsbejakande extremism med motiveringen att hon inte gjorde tillräckligt i frågan.