Personer som bor hemma eller på särskilda boenden i Eksjö kommun kan nyttja väntjänsten som är gratis, frånsett eventuell ersättning för omkostnader. Inger Häll och Rosita Jarl är samordnare för frivilligverksamheten i Eksjö kommun. Det är de som förmedlar uppdragen som de frivilliga inom väntjänsten ska göra.

– Väntjänsten är tjänster som utförs utifrån behov. En person ringer in och kan till exempel säga "jag skulle vilja ha en promenad, jag känner mig ensam och orolig kan någon komma och hålla mig lite sällskap, jag behöver åka till sjukhuset kan någon följa med och lyssna", säger Inger Häll och tillägger:

– Det är en trygghet att någon följer med och lyssnar och kan ställa frågor.

Väcker minnen

En av uppgifterna en samordnare har är att lyssna av behov ute i verksamheterna. En dam de träffade berättade att hon brukade baka mycket förr, men att hon inte längre klarar av det. Det var där den nya idén inom väntjänsten väcktes, ”Baka hemma”.

– Hon sa att det verkligen var något hon längtade efter, att få känna doften av nybakat. Det är mycket minnen som väcks till liv. Jag tror och hoppas att det här är något som folk vill börja använda väntjänsten till, säger Inger Häll.

Det kan handla om att baka en sockerkaka eller lite bullar samtidigt som man pratar och har det trevligt tillsammans hemma hos beställaren av tjänsten. Den som beställer tjänsten behöver ha nödvändiga maskiner och ingredienser för baket hemma.

Annons

Känna sig behövd

Berit Klingberg, Görel Johansson, Maj Lindegren och Ulla Ehne är fyra frivilliga inom väntjänsten som ställer upp när någon behöver sällskap eller hjälp i vardagen.

Varför ställer ni upp frivilligt i Väntjänsten?

– Det är för att ha något och göra, men också den sociala biten. Nu kan man känna sig behövd igen, även fast man är pensionär, säger Maj Lindegren.

– Jag känner att jag gör någon en tjänst. Jag planerar veckan efter vilken dag jag har uppdraget på, säger Berit Klingberg.

För att boka en frivillig från väntjänsten kan man ringa Eksjö kommuns kontaktcenter och be om att få tala med någon på väntjänsten. De som bor på särskilt boende kan även boka via en e-tjänst.