Tidigare gick Emanuel Johnsson, vilket är hans artistnamn, estetprogrammet på Holavedsgymnasiet. Det var under gymnasieåren som han på allvar blev intresserad av de musikgenrer han nu skapar.

— Då fick jag upp ögonen för klassisk musik men också jazz. Musiken har funnits med som en självklarhet hela tiden.

Piano har alltid stått i centrum för Emanuel Johnsson, det efter att pappan introducerade honom för instrumentet.

— Det är bra om man ska ackompanjera en sångare. Jämfört med många andra instrument har pianot ett stort urval av olika toner. Med ett piano går det att skapa all sorts musik, säger han.

Antistress gäller

Annons

I debutalbumet Piano Works I hörs uteslutande pianomelodier, ingen sång eller andra instrument.

De egenkomponerade låtarna är stämningsfulla och avkopplande för lyssnaren. Kanske för att motverka stress och sömnlöshet som Emanuel Johnsson menar har blivit ett stort problem i samhället.

— Just i den här skivan var antistressande musik med ett varmt sound i fokus. Det är inte säkert att nästa album alls kommer att likna det här, då blir det en större ljudbild med syntar.

"Han betydde mycket"

För åtta år sedan flyttade han från landsbygden mellan Aneby och Tranås, en plats Emanuel Johnsson har goda minnen från. I framtiden kan det bli aktuellt att återvända till hemtrakterna alternativt Jönköping.

— Det jag minns bäst är lärarna på estetprogrammet som jag uppskattade. Framför allt den nu avlidne Conny Arvidsson betydde mycket för mig.

Nu väntar sommarlov och arbete med nästa album för Emanuel Johnsson, som drömmer om att släppa en officiell spellista på Spotify.