Mannen, som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Polen, åtalas för vållande till kroppsskada, obehörigt avvikande från trafikolycksplats, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri efter händelsen som inträffade en söndagskväll i oktober.

Annons

Enligt åtalet uppgick alkoholkoncentrationen i mannens blod till minst 1,47 promille när han på kvällen den 22 oktober kom körande med sin lastbil med tillkopplat släp lastat med betongblock på riksväg 31. I lastbilen ska det ha funnits både öl och starksprit.

Mannen misstänks för vållande till kroppsskada, grovt brott, då han ska ha varit över i mötande körfält och kört på en annan bil vilket vållat föraren sårskador, blåmärken och bestående nacksmärtor.

Efter trafikolyckan ska mannen ha avvikit från platsen utan att lämna några uppgifter om vem han var eller hjälpt till på något annat sätt. Han åtalas därför även för obehörigt avvikande.

Den fjärde åtalspunkten rör grov vårdslöshet i trafik då åklagare menar att mannen ”visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom” när han kör lastbil påverkad med en last som var dåligt förankrad och dessutom tappat ett betongblock som han ”utan vidare åtgärd kvarlämnat på platsen”.