Företaget Vestas, som levererade det vindkraftverk som plötsligt föll i Lemnhult på julafton, har nu undersökt det havererade vindkraftverket, och kommit fram till en möjlig orsak till kollapsen. Deras tekniker och teknikexperter håller just nu på att reda ut exakt vad det är som har hänt.

– Det är Vestas som säljer, monterar och servar vindkraftverken, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable.

Annons

Anledningen till kollapsen verkar, enligt Vestas, vara ett fel i bultförbandet mellan tornsektionerna 1 och 2. Bultarna har undersökts i ett metallurgiskt labb, men det verkar inte som att det är själva bultarna det är fel på. Istället tittar man nu på hur bultarna har spänts.

”Vestas har installerat mer än 55 000 turbiner globalt, och incidenter där turbinernas strukturella integritet är inblandad är väldigt ovanliga”, skriver företaget i ett pressmeddelande (pressmeddelandet är skrivet på engelska och fritt översatt till svenska, reds. anm.). De skriver också att ingen ”MW Class”-turbin tidigare har kollapsat.

Peter Zachrisson hoppas nu att man ska kunna klargöra exakt vad det är som orsakade olyckan.

– Vi måste gå till botten med orsaken, varför det här har hänt, och om det är något fel på någon av delarna, säger Peter Zachrisson.

Vestas undersöker orsaken till haveriet tillsammans med Stena Renewable och en oberoende tredje part, enligt Stena Renewable. Dessutom följer Statens Haverikommission utredningen, och de kommer även att ta fram en egen rapport om haveriet.