Förslaget som ledamöterna skulle ta ställning till var bland annat höja avgifterna för stadsvandringarna från 50 till 60 kronor samt att minimipriset för en grupp med 20 betalande ska vara 1 200 kronor.

Ett antal prisändringar för skolgrupper inom Eksjö kommun samt från andra kommuner föreslogs också.

Men när ärendet var uppe i kommunfullmäktige gick Annelie Hägg (C), ordförande i kommunstyrelsen, upp i talarstolen.

– Sedan vi har hanterat det här ärendet i kommunstyrelsen har det uppdagats att det är fel, i alla fall i en av de här avgifterna. Det är många olika avgifter både för enskilda och grupper som det handlar om.

– Utifrån den dialog som varit vill jag att ärendet återremitteras. Då kan vi titta över så att vi får rätt avgifter och tydligare att-satser om vad vi tar beslut om, sa hon.

Diana Laitinen Carlsson (S), oppositionsråd samt andra vice ordförande i kommunstyrelsen, kommenterade också ärendet.

– Jag har inga problem med en återremiss. Däremot ser jag det som ett problem att majoriteten vet om att det har blivit fel i kommunstyrelsens beslut. Men varför vet inte oppositionen detta, att det har varit ett problem med det här ärendet. Det vill jag påtala, att det stör mig.

Kommunfullmäktige beslutade att ärendet återemitterades till kommunstyrelsen för förtydligande om avgifterna.

Annons

Ärendet om att ändra avgifterna för entré till Eksjö museum kunde däremot genomföras. Kommunfullmäktige beslutade att entrépriset under sommarsäsongen juni-augusti ska höjas från 50 till 80 kronor samt att priset för pensionärer och studerande med kort höjs till 70 kronor per person. För perioden mellan september-maj är det fri entré till museet.

Johan Ragnarsson (V), kommenterade att Vänsterpartiet avstod från att delta i beslutet, men att de kommer att lämna in någon form av motion i ärendet.

– Vi vill att kultur ska vara tillgängligt för alla och i vårt principprogram är målsättningen att det ska vara avgiftsfritt.

LÄS MER: Nya avgifter för museum och guider