Efter en tids nedgång och stiltje i statistiken blev fjolåret ett trevligt trendbrott för Eksjö stadsbibliotek. Framförallt ökade antalet besök, från ungefär 60 000 till 80 000 jämfört med året innan, men också antalet utlåningar, från cirka 66 000 till 70 000.

Fakta: De böckerna lånas mest

Mest lånade skönlitteratur Eksjö stadsbibliotek, 2016: 1) Martina Haag - Det är något som..

Fakta: De böckerna lånas mest

Mest lånade skönlitteratur Eksjö stadsbibliotek, 2016: 1) Martina Haag - Det är något som inte stämmer, 2) Anna Jansson - Rädslans fångar.

Mest lånade facklitteratur Eksjö stadsbibliotek, 2016: 1) Svenska språket på arabiska, 2) Körkortsboken på arabiska.

Mest lånade barnlitteratur Eksjö stadsbibliotek, 2016: 1) Jujja Wieslander - Mamma Mu simmar, 2) Jeff Kinney - Helt ute.

— Jag tror det finns flera anledningar till ökningen. Vi har haft särskilt fokus på barn och unga och riktat oss mer till skolor. Sen ser vi också att allt fler kommer hit som sen inte lånar med sig något hem. För oss är det bara positivt att biblioteket används så mycket som möjligt, säger Axel Fridholm.

Demokratisk mötesplats

Annons

Han förklarar att biblioteken i allt större utsträckning utvecklats till en mötesplats i dagens samhälle, med människor från olika kulturer och bakgrunder. Något inte minst utlåningstoppen på facklitteraturen skvallrar om, där ”Svenska språket på arabiska” och ”Körkortsboken på arabiska” är de två som lånats mest under året.

— Biblioteket tror jag är en av få platser i samhället där alla kan komma in kravlöst. Det är en neutral plats fri från kommersiella, politiska och religiösa intressen. Det är en plats för fri information och fri åsiktsbildning i ett demokratiskt samhälle, förklarar han.

Behövs fortfarande

Axel Fridholm har inte sett någon nationell statistik för landets bibliotek ännu, men känner ändå till att fjolåret var bra även för andra bibliotek.

— Vi är inte ensamma. Och jag tycker det visar att det finns ett behov av bibliotek i framtiden också. Men vi måste vara mer än en boksamling.