Konserthusföreningen, som drivs helt av ideella krafter, arrangerar filmvisningar varje söndag och matinéer under loven. En liten grupp mejlar varandra för att bestämma repertoaren.

– Det måste vara en bra blandning, en mix. Men det är inte så lätt att sitta hemma och veta vad folk vill se, säger Per-Erik Andersson, en av medlemmarna i konserthusföreningen.

I genomsnitt har söndagsvisningarna 35-45 besökare. Det är speciellt svenska filmer som lockar biopubliken i Aneby.

Biografen fyller en viktig funktion i en liten kommun, menar Per-Erik Andersson.

– Jag tror att den har stor betydelse. Om folk ska flytta hit är det intressant att det finns något att göra, säger han.

Gruppen som arrangerar filmvisningar välkomnar andra filmintresserade Anebybor. De behöver hjälp med allt från att planera programmet till att sälja biljetter.

Biografen är sedan 2012 utrustad med digital projektor. Det har inneburit stora förändringar i maskinrummet där en dator numera sköter projektionen.

Per-Erik Andersson saknar inte det gamla, krångliga systemet, men han behöver efterträdare som kan vara tekniskt ansvariga vid visningarna i framtiden.

– Det är dags att dra sig tillbaka för att vara barnvakt till barnbarnen, säger han.

Konserthuset är utrustat med en digital projektor som kontrolleras från en dator i maskinrummet.
Foto: Johan Fingal

Det var egentligen inte filmintresset som drog honom till konserthuset för 26 år sedan, utan snarare viljan att bevara byggnaden.

– Det höll ju på att sacka ihop totalt. Det kan det göra igen, om de inte gör något.

Annons

Konserthuset ägs av kommunen och Per-Erik Andersson är oroad för bristen på underhåll. Den vackra byggnaden, som uppfördes av Malte Liewen Stierngranat, har en speciell betydelse för Aneby.

– Själen finns kvar. Jag brukar gå och prata med Malte, jag märker att han är här ibland.