Vinsten som många biodlare håller ögonen på i kuplotteriet är träkupan. Men det finns andra vinster som lockar berättar Karin Altevid, ordförande i Södra Vedbo biodlarförening Eksjö sedan drygt fem år tillbaka.

När Karin ska uppskatta hur många besökare som brukar komma är det runt ett 100-tal.

Besökarna kommer att få se hur det går till när man slungar honung.

— Vi har också ett par visningskupor där man lätt kan se bina. Många tycker att det är jätteintressant. De bor ju i kupor som är tillstängda annars och då är det inte så lätt att se. Då tar vi ut en ram eller ett par och följer hur de lägger upp sitt samhälle.

Musikunderhållningen kommer spelmannen Bernt Stende att stå för.

Fler är intresserade

Tipset från Karin Altevid när det gäller förvaring av honungsburkarna är:

— Honungsbruken som ska långtidsförvaras ska stå mörkt och svalt. Bruken som man äter ur och använder kan stå i rumstemperatur annars blir den väldigt hård. Den nyslungade honungen ska du äta så fort som möjligt, säger hon.

De är runt 50 medlemmar i föreningen och ökar sakta men säkert.

— Det kan vara att de går kurs här och så blir det att de fortsätter i vår förening sen. Vi har kurs varje säsong, som börjar vid påsk och slutar runt september, oktober.

— På de senare kurserna ser vi att kvinnors intresse ökar och att det är fler yngre. Förr var det nog mer att man skulle syssla med när man blev pensionär. Nu finns det mer intresse för naturen och just miljön.

De blir aggressiva

Annons

I tio år har Karin hållit på med biodling och hon har blivit stycken ett antal gånger. Men det är något man får räkna med säger hon.

— Det är klart att de blir aggressiva när man tar deras honung. De har ingen egen vinning att stickas, de dör när de har stuckit någon.

— Är man allergisk mot bin är man ofta inte allergisk mot getingar, och tvärtom, säger hon.

Dålig svärmning

Tidningen har besökt andra biodlare på Höglandet som säger att vattenbristen påverkar binas honungsproduktion.

— Jag håller inte med om att det har varit en torr bisommar, inte häromkring. Men jag kan inte säga att de har fel, men det är så här jag upplever det.

— Skurarna kommer ofta väldigt lokalt. Härikring har vi haft problem med svärmningarna i stället. Det påverkar honungsskörden. Det är ett mysterium varför den inte har fungerat som det ska, de trivs inte av någon anledning, säger Karin.

Hon säger ändå att det verkar bli som ett normalår. Men att hon vet att många tycker att det har blivit en dålig sommar.

— Året är inte slut än, det kan både bli bättre och sämre.

I samband med biodlingens dag är det även öppet hus i Fobos trägård, som ligger ett stenkast bort, i Kvarnarpsområdet.