Under våren larmade personalen på Höglandssjukhuset platsbristen på sjukhuset. I ett brev till sjukhusledningen menade personalen, med stöd av facket, att planerade neddragningar av vårdplatser var ett hot mot patientsäkerheten. Läs mer om detta här:

Regionrådet Mia Frisk förstår oron

Vad händer vid kris?

Sjukvårdsdirektör mötte kritiska Eksjöläkare

I en rad artiklar uppmärksammade vi ett gäng Tranåsungdomar vars liv ställts på ända när kommunen beslutat sig för att dra in deras personliga assistans. Fallet engagerade många av våra läsare och i juli samlades långt över hundra personer i ett protesttåg mot kommunens neddragningar.

91-årige Bengt måste ta sin permobil till äldreboendet varje dag för att få ett mål lagad mat när Sävsjö kommun sa nej till matdistribution. Efter våra artiklar valde kommunen att ompröva sitt beslut.

Annons

När Vetlanda kommun i början av hösten valde att satsa på Regnbågsvecka hakade vi på med en artikelserie om hbtq-frågor. Vi träffade bland andra Hampus Jonsson som beskrev det som en lättnad att kunna vara sig själv. Vi skildrade också mötet där pastorsfrun Maria Hallman vädjade till kultur- och fritidschefen att ställa in Regnbågsveckan för att inte Guds vrede skulle drabba Vetlanda.

Hot och hat i sociala medier är vardagsmat för många politiker på Höglandet. I en unik undersökning kunde vi visa att 40 procent av kommunstyrelseledamöterna i de sju kommuner som ingår i vårt bevakningsområde blivit utsatta under den senaste mandatperioden. I en rad artiklar vittnade politiker om att de fått motta hot om våldtäkt, fått nazistsymboler via sms och dödshotats.

I juli uppmärksammade vi att det gått hela tjugo år sedan sexåriga Jasmina försvann från Sävsjö, ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria. Vi intervjuade flera personer som på olika sätt jobbade med fallet, däribland ordföranden i IFK Sävsjös orienteringssektion, Johnny Thorstensson, som berättade om samtalet mitt i natten som han aldrig glömmer.

Undersköterskorna i Vetlanda larmar om att de går på knäna på grund av vikariebrist och inte kan garantera att de äldre får rätt omvårdnad. Kommunen uppgav bland annat att personer som har hemtjänst får vara beredda att ta hjälp av semesterlediga släktingar.

Livet förändrades totalt för Eksjöbon Mihailo Stefanovic när ambulansen han låg i körde i diket. Han blev svårt skadad och sitter sedan dess i rullstol. Läs mer om fallet här:

Regionen: ”Chauffören skötte det på ett föredömligt sätt”

Skadad patient kopplar in jurist

Haris Puskar blev vittne till olyckan: ”Jag såg banne mej ingen räv”

Vi gjorde även en artikelserie om unga som har valt att stanna kvar på landsbygden.