Det finns ett stort medborgerligt engagemang menar Tranåspolitikern Rebecca Lagerstedt som i grunden tycker att det är bra. Men det händer ofta att det kantrar, blir infekterad stämning med påhopp och härskartekniker.

— Människor kan vara ganska kritiska, särskilt på sociala medier. Det känns som att näthat är vanligast nuförtiden. Men det är också svårare att komma åt, folk kan gömma sig bakom anonyma Facebook-konton.

Annons

Hon ser med oro på utvecklingen som hon menar har lett till att hon ibland undviker att gå i klinch med personer.

— Jag tänker mig för. Flyktingfrågan är särskilt infekterad, den går inte att diskutera på ett sansat sätt. Rasismen har ökat och folk uttrycker sig på ett sätt som inte ens vore tänkbart för bara några år sedan. Förut kanske jag skulle ha gett mig in i en diskussion, i dag undviker jag det. Det blir lätt hetsigt och obalanserat.

En gång har hon polisanmält näthat, efter valet 2014. Utredningen lades ner.

— Polisen ansåg inte att hotet var tillräckligt kraftigt. Själv tyckte jag att det var ganska obehagligt. Men jag tror ändå att det är viktigt anmäla för att visa att det inte är okej. Det är också viktigt att få in statistik kring det här, så att man kan utbilda folk och jobba med frågorna på ett vettigt sätt.

Hon har erfarenheter av näthat från andra sammanhang, bland annat var hon under en period ordförande för RFSL Linköping. För att i viss mån undvika påhopp har hon valt att inte ha med sina kontaktuppgifter på kommunens hemsida.

— Jag tycker att jag är ganska tillgänglig ändå, jag finns bland annat på mejl och i sociala medier.