Solhattar (Echinacea) är en grupp perenner som kommer från sydöstra Kanada och östra USA. En av arterna inom gruppen heter röd rudbeckia (Echinacea purpurea) och det är av den växten man utvinner substanser till förkylningsmedicinen Echinacea.

Frågor och svar med Henrik Bodin

Vi har trädgårdstallar (46 år gamla) längs garageuppfarten. Nu börjar de bli för breda och b..

Frågor och svar med Henrik Bodin

Vi har trädgårdstallar (46 år gamla) längs garageuppfarten. Nu börjar de bli för breda och behöver putsas.

När på året är det lämpligt? Vi vill helst slippa kåda på kläder och bil!

Mvh Barbro

 

Hej Barbro!

Det är lämpligt att göra det nu på sensommaren –hösten. Men klipp inte innanför de gröna barren på grenarna för då kommer de grenarna att dö för dig.

 

Jag undrar vad det är för larver som äter upp min salixbuske? Det är fullt av dem och de verkar sitta i klungor.

Mycket tacksam för ett svar, de äter fort!!

Inger

 

Hej Inger!

Det är någon form av fjärilslarver. Spruta med såpvatten – det räcker för att få bort dem. Blanda 2 matskedar såpa + 2 matskedar matolja i 1 liter vatten och duscha på larverna. Kom ihåg att du måste träffa larverna för att få effekt. Din planta tål att bli av med bladen nu utan att dö eller ta skada. Nästa år kommer den att vara lika fin igen.

 

Jag har rosen Fruhlingsduft, som idag är mellan 25-30 år och cirka 2,5 m hög. Har klippt lite ibland, men nu har en del grenar blivit veka och långa. Ska jag klippa ner den helt eller ta en del grenar? Vilken årstid är bäst?

I vår gräsmatta har det bildats som små öar där gräset först är mörkgrönt för att senar bli vit och brunaktigt överst på stråna. Är nästan omöjligt att klippa. Vi gödslar mattan och i övrigt är den fin och fri från ogräs. Gräsmattan är cirka 30 år. Vad är detta?

Ing-Britt

 

Hej Ing-Britt!

Toppa skotten på din rosplanta så den blir stadigare. Vill du klippa bort dem helt eller klippa ner plantan så gör du det i slutet på april nästa år. Men jag tror det räcker med att du toppar de långa skotten så de blir stadigare.

När det gäller gräsmattan så gissar jag på att du har fått in någon form av tuvtåtel i gräsmattan. De bildar mörkare tuvor och de blir ofta bruna och fula i topparna när man klipper av dem. Gräv bort dessa partier och fyll på med lite ny jord och så ny gräsmatta där.

 

Denna växt har vuxit upp bredvid ett morellträd där vi i vintras hade matbord för fåglar. Jag antar att det är ett frö från fågelbordet men det skulle vara kul att veta vad för slags växt det är. Den är cirka 50 centimeter hög och som bredast 70 centimeter.

Christina Gustavsson, Taberg

 

Hej Christina!

Det är spikklubba. Inte helt ovanligt att den dyker upp lite här och var.

 

Annons

Den äkta röda rudbeckian var bland de första Echinaceorna att planteras i Sverige. Växten kom till Europa på 1600-talet och något senare till Sverige, så den har funnits länge i vårt land. Men den är inte så uppseendeväckande att titta på med sina cerise-lila blommor som kommer på sensommaren, kronbladen på ursprungssorten är mer eller mindre hängande. Växten fick egentligen inget uppsving förrän på 1990-talet när den svenska namnsorten ’Magnus’ kom. Det speciella med den sorten är att kronbladen står rakt ut och verkligen lyser med sin cerise-röda färg. Den sorten ser mycket ”gladare” ut än originalet. Det gjorde att växten blev populärare. Då steg även försäljningen av den vita namnsorten ’Alba’ som har lite mer hängande kronblad. I och med det ökade intresset för växten har man nu lyckats korsa de olika Echinaceorna med varandra och just nu kommer det en massa nya sorter varje år. En del sorter har visat sig vara tåliga och odlingsvärda medan andra bara varit en dagslända. Så har du köpt ett antal olika solhattar i varierande färger och vissa har dött för dig beror det nog på att just de sorterna inte var lika tåliga som de andra.

 

Vill du lyckas med så många sorter som möjligt ska du ge dem rätt förutsättningar. Solhattar är solälskare så de ska sitta soligt. Dessutom trivs de i en väldränerad jord. Extra viktigt är att de inte står fuktigt vintertid, då har de lätt för att ge upp. För att de lättare ska klara vintern bör du lägga upp löv kring plantorna som isolering. Lite näring varje vår behöver de också för att kunna växa och blomma rikligt. Får du väl fart på dina solhattar kommer de snart bli ett större bestånd och blomma rikligt varje sensommar.

 

Det finns många sorter att välja på. ’Green Envy’ är en speciell sort. Just den här solhatten har limegröna kronblad i en färg som du nästan inte hittar på några andra blommor. Blomstjälkarna blir ungefär 50 centimeter höga. Sorten har visat sig tålig. ’Hot Summer’ är en annan spännande sort. Blommorna hos ’Hot Summer’ skiftar från ljusare gul-orange till starkt orange-röd färg. Färgen på kronbladen beror på blommans ålder, så på varje planta har du ett flertal olika nyanser samtidigt. Sorten blir omkring 80 centimeter hög. ’Tomato Sup’ är en annan härlig sort. När blommorna på den sorten är utslagna och står soligt ser de tomatröda ut i färgen. Växten riktigt lyser upp omkring sig. Sorten klarar våra vintrar överlag bra. ’Tomato Sup’ blir omkring 70 centimeter hög. ’Sunrise’ är en gulblommande sort som blir omkring 70 centimeter hög. Även denna sort brukar vara lätt att hålla vid liv i flera år.

 

Tycker du att denna perenn verkar vara intressant tycker jag du ska prova att plantera några stycken olika sorter. Välj några kända tåliga och några nya så får du en vacker färgpalett att titta på. Skulle någon av de osäkra korten inte klara sig kan du alltid komplettera med några andra nästa år. Placera växterna som sagt soligt och så du kan se dem för de drar otroligt mycket insekter.