Syrenhortensian (Hydrangea paniculata) är en buske eller ett litet träd som utmärker sig genom att blomma nu på sensommaren och en bit in på hösten. När andra buskar och träd bara står där och är gröna, är den som allra vackrast. Dessutom är den en tålig växt som klarar sig i hela vårt län. Det du ska tänka på om du bor där det är kallt, är att förbättra jorden före plantering. Syrenhortensian trivs bäst i en mullrik jord, gärna med lite lågt pH-värde. Har du en sandig jord ska du kosta på dig minst en säck planteringsjord, har du lerig jord räcker det med en halv till en säck.

Frågor och svar med Henrik Bodin

Skickar en kvist av en buske som jag har fått i min trädgård. Den växer mot en spaljé mellan ..

Frågor och svar med Henrik Bodin

Skickar en kvist av en buske som jag har fått i min trädgård. Den växer mot en spaljé mellan en röd klätterros och en klematis. Är kraftig cirka 1,8 meter hög. Kan du lista ut vad det är för växt? Kan den ha kommit från fågelfrö?

Ska jag ta bort den eller behålla den?

Vetlandabo

Hej!

Kvisten du skickade hade typiska stora svarta knoppar vilket talar om att det är en ask. Ask är ett stort träd och den har säkert kommit dit genom att någon fågel har tappat ett frö där. Jag tycker du ska ta bort den.

Jag har en fråga angående min Afrikas blå lilja. Den blommade fantastiskt förra året, jag har lyckats övervintra den och nu är den grön och fin – men blommar inte. Jag har gett den blomnäring och den står på min altan. Är det någon idé att spara den, eller vad ska jag göra för att få den att blomma?

Mvh Barbro

Hej Barbro!

Klart du ska spara den – vissa år blommar de rikligt och andra år mer sparsamt. Allt beror på hur mycket energi de kunnat lagra upp föregående år. Sluta med blomnäringen nu i augusti och låt den stå ute tills det börjar bli risk för minusgrader. Ta sedan in den och förvara den helst ljust och vid 5-10 plusgrader. Har du inte möjlighet till det kan du ställa den vid någon plusgrad och mörkt. Låt bladen vissna ner. Plocka sedan fram plantan i mars och placera den ljust. När den börjar växa börjar du vattna. Ge sedan näring från april och fram till augusti. När det är frostfritt ute börjar du flytta den ut och in, förhoppningsvis vill den blomma nästa år.

Fick en liten telning av lagerblad med två blad för några år seden. Nu är den lite drygt en meter med massa sidoskott. Hur får jag den att sluta växa på höjden och hur gör jag för att ta skott?

Nilla Stjärnberg

Hej Nilla!

Den kommer inte sluta växa på höjden, du får helt enkelt klippa ner den med jämna mellanrum. Lämpligt är att toppa ner den till 30-50 centimeters höjd nu innan du tar in den för vintern. Nästa vår när skotten kommer kan du klippa loss några och sätta i ett glas med vatten så brukar de rota sig.

Syrenhortensiorna i våra trädgårdar ser lite olika ut. Det beror på att växten, som ofta säljs under artnamnet syrenhortensia, finns i många olika sorter. Några är bättre än andra.

Den sort som utmärker sig mest är ”Limelight”. Som namnet antyder är blommorna limegröna i stället för helt vita, när det blir kallt skiftar de mot rött. Denna ort blir normalstor, upp mot två meter om den inte klipps, och även blommorna är normalstora.

Annons

”Grandiflora” är namnet på den vanligaste sorten på marknaden och den blommar med vita, täta blomspiror. Vid minusgrader brukar blomfärgen skifta över till röda toner. En förbättring av denna sort, som ger något större blommor, heter ”Söndraby” och vill du ha en sort med riktigt stora blomspiror ska du leta efter ”Phantom”. Den blommar med vita stora blomspiror på styva stjälkar och även här skiftar blommorna över mot röda toner när det blir kallt. Tycker du istället att det är vackert när blommorna skiftar över mot röd-rosa ska du välja sorten ”Vanilla Fraise”.

Har du gått förbi trädgårdar och tycker syrenhortensians blommor är för stora och vulgära men vill ändå ha en i din trädgård? Då ska du leta efter namnsorten ”Dart’s little Dot”. Den här syrenhortensian blir kompaktare, omkring en meter hög, och blommorna blir mer som små vita bollar istället för stora spiror.

Nu är det inte alla sorter som ger täta blomspiror. Det finns sorter som har fler honblommor på spirorna vilket gör att det blir mer mellanrum mellan de större hanblommorna, vilket gör att dessa spiror ser mer spretiga ut. Vad man tycker om det är upp till var och en. Två ganska vanliga sorter med denna typ av blomma är ”Mathilde” och ”Kyuhsu”.

Två sorter som förekommer i våra butiker och som klarar sig bra upp till zon 3 (4) är ”Wim’s Red” och ”Tinky Winky”. Två fina sorter där den förstnämnda får fina röda blommor på hösten, men som sagt inte är lika härdiga.

För att få din planta att trivas och ge dig en vacker blomprakt varje sensommar ska du gödsla och klippa den. Gödsla plantan helst varje vår med organisk gödsel, exempelvis hönsgödsel eller kogödsel, som bygger upp jorden. Klipp den sedan hårt varje år i mitten på april. På årsskotten ser du var knopparna sitter. Klipp ner årsskotten så att det bara är några knoppar på varje skott. Då kommer plantan att skjuta kraftiga skott som ger större blommor. Klipper du inte kommer plantan skjuta svagare skott som ger storleksmässigt mindre blommor.