Redan som tioåring började Börje Gustafsson bära slips, till skolan och olika evenemang. Någonting som nu lett fram till en ordentlig samling.

– Hade man inte slips var man en buse, konstaterar han.

För 14 år sedan hade Börje så många slipsar att hans sambo föreslog att han skulle öppna ett museum. Sagt och gjort. I två byggnader på gården finns nu flera tusen slipsar, i olika färger och mönster, upphängda längs väggarna.

– Vissa samlar på cykelmärken, en del samlar på klockor och koppar. Jag samlar på slipsar.

Fick ett telefonsamtal

På en vägg har han samlat sin fars gamla slipsar och under dem hänger några han bar i yngre dagar. Resterande har Börje både köpt och fått av olika personer och företag. Senaste tillskottet kommer från Eslövs energiverk och innehöll mellan 4 000 och 5 000 slipsar.

– När de ringde var jag tvungen att antingen inte ta emot slipsarna eller bygga ut.

Det blev det senare alternativet.

– När vi hämtade dem fick allt inte ens plats i bilen, min dotter var nere och hämtade resten.

Behöver mer plats

I flera omgångar har Börje fått bygga ut museet för att på plats med alla slipsar. Nyligen har han fått ytterligare en bygglovsansökan godkänd av kommunen för att få plats med senaste lasset.

– Det gick väldigt snabbt och smidigt att få det godkänt, säger Börje.

I början av september räknar Börje Gustafsson med att den nya delen av museet ska stå klart och alla 7000 slipsar ska finnas till beskådning. Någon speciell anledning till varför han började spara på slipsar han tyckte var fina har han inte, men än verkar han inte helt klar med samlandet.

Annons

Hur länge kommer du att fortsätta med det här?

– Tills jag dör.