Fakta: Det innebär de nya reglerna

Den som har köpt ett hyreskontrakt eller har försökt att sälja ett hyreskontrakt kan förl..

Fakta: Det innebär de nya reglerna

Den som har köpt ett hyreskontrakt eller har försökt att sälja ett hyreskontrakt kan förlora sin hyresrätt omedelbart. Straffen för att sälja och förmedla hyreskontrakt mot otillåten betalning har skärpts. Det är även brottsligt att köpa hyreskontrakt.

En hyresgäst med förstahandskontrakt som hyr ut sin lägenhet i andra hand ska inte få ta ut en hyra som är högre än hyresgästens egen hyra, med eventuellt tillägg för möbler och kostnader för el och bredband upp till max 15 procent.

Den som tar ut en för hög hyra ska kunna förlora sitt förstahandskontrakt. Det ska också bli brottsligt att hyra ut en lägenhet i andra hand utan tillstånd till en för hög hyra.

Om en för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Hyresgästen får inte en chans att rätta sig.

Andrahandshyresgästen kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år i dag.

Den som utan tillåtelse från hyresvärden hyr ut kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.

Om uthyrningen är olovlig och andrahandshyran är för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Regeringen, Hem&Hyra.se

I våras beslutade riksdagen om att kraftigt skärpa lagen för att stävja olovlig andrahandsuthyrning. Inte bara förlorar den som olovligen hyr ut sin bostad i andra hand sitt kontrakt, nu riskerar man också böter eller fängelse. De nya reglerna började gälla den 1 oktober.

Annons

Under 2018 kunde det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem frigöra 143 lägenheter som hyrdes ut utan tillstånd, och återlämna lägenheterna till bostadskön. Redan i september i år stod det klart att det friställts 145 lägenheter.

I Göteborg fortsätter arbetet mot svarta hyreskontrakt.

– Vi har jobbat aktivt med att försöka motverka det länge, men i samband med den nya lagen har vi gått ut och informerat våra hyresgäster tydligt om vad som gäller, säger Linda Thorsson, informationschef på Poseidon, ett av Göteborgs kommunala bostadsbolag.

Tidigare i somras genomförde Malmös kommunala bostadsbolag MKB en större räd mot olovliga andrahandsuthyrningar, där över 150 lägenheter över hela staden kunde lämnas tillbaka till bostadskön.

Att hyra ut en lägenhet i andrahand är tillåtet – men bara i vissa fall. Det kan handla om att provbo med en ny partner eller studera på annan ort, och den som hyr ut måste se till att ha tillstånd från hyresvärden.

Fanny Hällegårdh/TT