Klubben Bon Petite Boule i Hullaryd stod under måndagen värd för en turnering som lockade ett hundratal deltagare. Hela 36 lag var på plats för att spela en så kallad monrad-turnering, en spelform där varje lag spelar fem omgångar.

– Alla får spela lika många matcher. Det är trevligare och lite fortare går det också, förklarar Håkan Nygren från BP Boule.

Humöret var gott bland deltagarna, men allvaret i tävlingen var också tydligt. Domaren tillkallades med jämna mellanrum för att med ett måttband avgöra vilket klot som låg närmast lillen.

Bouleklubben i Hullaryd har varit aktiv sedan 1992 och de är vana vid att arrangera större tävlingar. Redan i juli är det dags för nästa evenemang på hemmaplan.

Tävlingarna i Hullaryd lockade 36 lag. I blå tröjor syns Lars-Gunnar Wiik och Tranås bouleklubb.

Medelåldern bland deltagarna var ganska hög. Att locka ungdomar till sporten har visat sig väldigt svårt.

– Det finns några, men alldeles för lite. De har fått för sig att det här är en gubbsport, suckar Håkan Nygren.

Deltagarna kommer från såväl Helsingborg som Motala, men de flesta är från Småland. Många har varit i Hullaryd flera gånger tidigare.

– Ja, jag har kommit hit i 25 år snart, säger Lars-Gunnar Wiik från Tranås bouleklubb.

Han känner också igen svårigheten att få ungdomar till boulebanan, särskilt när man konkurrerar med andra resursstarka idrotter. En inomhusbana i Tranås skulle göra stor skillnad, menar Lars-Gunnar Wiik.

Annons

– Som det är nu har vi ingenstans att vara på vintern, säger han.

Hans lag värmer upp i Hullaryd inför helgens stora begivenhet: DM i Tranås. Då tävlar ett fyrtiotal lag på lördagen och lika många på söndagen.

– Från juniorer till V65, säger Lars-Gunnar Wiik förväntansfullt.

Tävlingen i Hullaryd vanns av Lennart Bergqvist och Jan Hubbe från Club i Stan Boule i Jönköping. Tvåa kom Katarina Johansson och Alf Wejdell från BVP i Motala och trea slutade Georg Lidén och Göran Schultz, också från Club i Stan Boule.