— Det är klart att det är en stor besvikelse men jag är inte förvånad. Jag kunde läsa Svenska Dagbladet samtidigt som jag hörde vad som sades på gator och torg i USA och det var inte samma bild som gavs, säger Helena Bouveng som besökte USA under valspurten och förvånades över det starka stöd som Trump hade.

Annons

— Det var betydligt jämnare mellan de båda än vad svenska medier uppgav. Svenska medier trodde nog att det var ofattbart att Trump skulle vinna, säger Bouveng.

Vad får det här för konsekvenser tror du?…

— Det är jättesvårt att veta. Han svänger till höger och vänster, uppåt och neråt. Tittar man på börserna runt omkring som rasar så är det för att det råder en så otroligt osäkerhet om vad som kommer att hända. Han kommer inte att ha egen makt utan hjälp av många andra men det är otroligt osäkert. Le Pen var det första att gratulera och det säger väl sitt.

Bouveng menar att det här varit ett missnöjesval där missnöjet vunnit.

— Ett val mellan pest och kolera. Hillary Clinton har stått för etablissemanget. Många medelålders vita män har konstaterat att deras plånböcker inte blivit större och jag tror det har med ekonomin att göra. Nu stänger Trump murarna och ska bygga vägar i USA. För Sverige som är ett litet exportberoende land så är det ytterst oroväckande att få en president som är emot Nato, frihandelsavtal och som skakar hand med Putin. Det är inget att bli jätteglad över. Jag är helt stum, säger Bouveng.

Är det så att USA inte var redo för en kvinnlig president?

— Bra fråga. Är det så att man inte kommit längre i USA år 2016, att man inte är mogen för en kvinnlig president? Jag hoppas att så inte är fallet.