En byggnad på Scandbio i Vaggeryd började brinna på lördagskvällen. Branden var intensiv och det fanns en stor spridningsrisk.

Inga personer skadades och de materiella skadorna blev trots allt begränsade meddelar räddningstjänsten.

OBS: Bilden är en genrebild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Larmet kom först till SOS vid 18.45 på lördagen som ett sprinklerlarm. En stund senare kunde räddningstjänsten konstatera att det handlade om en fullt utvecklad brand i Scandbio, före detta Neova, belägen i Götafors industriområde i Vaggeryd.

Flera räddningsstyrkor från Vaggeryd, Skillingaryd, Jönköping, Norrahammar, Hillerstorp och Värnamo kallades till brandplatsen tillsammans med polis och ambulans.

Det brann i byggnadens takkonstruktion och ventilationsanläggning. Rökdykning gjorde på platsen för invändig släckning. Det kunde då också konstateras att ingen person kommit till skada i branden.

Släckningsarbetet pågick för fullt till 22.00-tiden på lördagen. Som mest var ett 30-tal brandmän på plats. Fyra personer stannade kvar under natten till söndagen för bevakning och eftersläckning.

– Det finns inga glödbränder kvar. Vi kommer nu att lämna över till företaget, säger Göran Melin, insatsledare vid räddningstjänsten i Jönköping, vid 09.00-tiden på söndagen.

Det var på söndagsmorgonen ännu inte fastställt hur branden startade, men det är pellets som har brunnit inne i lokalen och sedan spridit sig i taket. Det fanns inledningsvis en stor spridningsrisk.

Annons

– Det är ganska begränsade skador trots allt, säger Göran Melin.

Det finns ingen brottsmisstanke kring det inträffade meddelar polisen. Produktionen är inställd på Scandbio under söndagen. Det är oklart hur länge produktionen måste ligga nere.